Inga förändringar för mjölkpriset i februari

Arlas a contopris för både ekologisk och konventionell mjölk kommer att vara oförändrat i februari.

Arla gör inga förändringar för mjölkpriset i februari. Foto: Mostphotos

Mjölkpriset kommer därmed ligga kvar på januari månads priser, vilket är 434,2 öre per kilo för konventionell mjölk och 511,2 öre per kilo för ekologisk mjölk.

I en marknadsöversikt skriver Arla att höga kostnader på gårdarna utmanar mjölkproduktionen i Europa, som fortsätter att minska. Även i USA ser man en minskning. I Oceanien har i stället vädret, La Nina påverkat produktionen negativt både på Nya Zeeland och i Australien. Enligt Arla är Sydamerika det enda större produktionsområdet som har en fortsatt tillväxt.

Vad gäller ost är den europeiska ostmarknaden fortsatt stabil enligt Arla, och det finns en god efterfrågan. För helmjölkspulver har priset utvecklats åt två håll, i EU har priserna stigit medan de på Nya Zeeland har gått ner vilket har skapat stora prisskillnader mellan de två ursprungsområdena. Även priset på skummjölkspulver har stigit. Tillgången på grädde har ökat, vilket har påverkat smörpriset som är historiskt högt. Detta tillsammans med ett motstånd från dagligvaruhandeln att ta ut inflationen på konsumenterna har hindrat användarna att täcka upp för kommande behov.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 24 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera