Riksdagen vill ge stödmiljard till jordbruket

Finansutskottet ställer sig bakom förslaget att ge en stödmiljard till lantbruket, för att klara de höga kostnaderna på energi, diesel, konstgödsel och soja.

Daniel Bäckström som är Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson är glad över riksdagens beslut. Foto: Centerpartiet

Samtliga partier i riksdagens finansutskott ställer sig bakom förslaget om stödmiljarden till lantbruket som kom från Centerpartiet förra veckan. Än så länge har det inte kommit något besked från regeringen i frågan. Men Daniel Bäckström som är Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson är glad över riksdagens beslut.

– Det är väldigt positivt att alla partier i finansutskottet ställer sig bakom och sluter upp bakom vårt initiativ. Vi ser ju att den här utvecklingen med de stigande kostnaderna gör att det är väldigt viktigt att få till ett stödpaket. Så det känns väldigt bra att vi så snabbt kunde få en enighet i riksdagen, säger Daniel Bäckström som är Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson.

Exakt hur stödet ska utformas är ännu inte klart men Daniel hoppas att regeringen kommer med besked om detta inom en vecka.

Varför valde ni att lägga er på just en miljard? Nu i veckan visade siffor från LRF att lantbrukets ökade utgifter ligger på 5,7 miljarder kronor?

– Vi hade redan med 1 miljard extra i budgeten för i år. Det var vi ensamma om i Centerpartiet, säger Daniel och syftar på den budget partiet föreslog i höstas Vi behöver ju ett kortsiktigt stöd.

– Vi bedömde utifrån den information vi hade då att det var lämpligt att ta initiativ om 1 miljard. Sen får vi fortsätta följa frågan efter vägen, säger han.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera