”Speglar ett dramatiskt skifte”

Viltskador fick i år flytta ner från förstaplatsen när lantbrukare fått svara på en enkät från Landshypotek Bank om vad som förra året påverkade deras verksamhet mest. Under 2021 var det de snabbt stigande priserna på insatsvaror som hamnade högst upp på listan.

520 lantbrukare svarade på enkäten från Landshypotek Bank om vad som påverkade deras företag mest under föregående år. Foto: Björn Schubert

Enkäten från Landshypotek Bank har skickats ut till 1 000 svenska lantbrukare, som driver lantbruksfastigheter med minst 10 ha åker, varje höst och vår sedan 1973. Lantbrukarna har fått svara på vad som påverkat deras verksamhet mest under föregående år. Under 2019 var det växtodlingssäsongen föregående år, alltså torkan 2018, som påverkade företagen mest. Under 2020 var det viltskador, framför allt av vildsvin. I årets undersökning var det i stället de skenande priserna på insatsvaror som enligt lantbrukarna påverkade deras verksamhet mest.

Bland de lantbrukare med över 50 hektar mark var det 53 procent som svarade att priset på insatsvaror är det som haft störst inverkan på verksamheten under 2021. Bland lantbruksföretagare med över 200 hektar mark var andelen det hela 71 procent.

– Svenskt lantbruk har under senare år präglats av en väldigt positiv känsla och goda framtidsutsikter. Undersökningen speglar därför ett dramatiskt skifte till följd av de snabbt och kraftigt höjda priserna på insatsvaror. Förhoppningsvis är det en tillfälligt tuff tid. Vi är nära våra kunder och följer utvecklingen noga, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank, i ett pressmeddelande.

Viltskador hamnade på andra plats (25 %) och på tredje plats hamnade förändringar av priser på de egna produkterna (17 %). 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 28 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera