Alternativa korta matkanaler ost - ursprungsmärkning
Naturbruksförvaltningen arrangerar tillsammans med Agroväst Gröna Möten, Lokalproducerat i Väst och Länsstyrelsen Västra Götaland en branschinriktad temaserie där de lyfter både regionala skillnader och branschspecifika möjligheter.
Intresset för lokal mat och regionalt producerade råvaror har ökat under de senaste åren. Den lokala maten är fortsatt en stark trend, och det behövs hitta enklare lönsamma handelsvägar när man som lokal livsmedelsproducent vill skala upp sin verksamhet. Kerstin Johansson jobbar på ysteriet vid Almnäs Bruk. De producerar ost med egen ekologisk mjölk från egna kor som är utfodrade med det de själva skördat från egna åkrar och beten. De standardiserar inte mjölkens fett och protein utan välkomnar att ostarnas karaktär varierar med säsongen. Med hjälp av ostarna berättar hon och Thomas Berglund, en av ägarna till Almnäs Bruk, om Almnäs snart 800-åriga historia och förhoppningar inför framtiden. Thomas kommer också att berätta mer om Almnäs Bruks arbete med export och ursprungsmärkning. Deltagarna får även en rundvandring i mejeriet. Livsmedel är sedan länge ett prioriterat branschområde för Västra Götalandsregionen. Robin Kalmendal, regionutvecklare, deltar och ger oss en inblick i utvecklingsarbetet där regionen kommer att ha ett ökat fokus på omställning till ett hållbart livsmedelssystem där produktion av livsmedel i Västra Götaland står i centrum, men även insatser för hållbar konsumtion finns med på agendan.
När: 3 maj 09.00-13.00
Var: Almnäs Bruk, Hjo. Anmälan krävs, fyll i om du deltar fysiskt eller digitalt. Begränsat antal vid fysiskt deltagande. Inför evenemanget sänds aktuell information och länk ut.
Mer information och anmälan: Senast 28 april via www.gronamoten.se
Vid frågor kontakta Rikard Brax, rikard.brax@agrovast.se, 0703-14 54 50.
Agroväst Gröna Möten möjliggörs genom finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Region Halland och LRF.