maj
27
2022

Studieresa ”Öko-Feldtage plus studiebesök på gårdar i Tyskland”

Följ med och besök tysk Ekofältmässa plus två ekogårdar.

Eko-fältdagar kommer genomföras 28-30 juni 2022 på Gladbacher Hof, en delstatlig ekologisk Bioland VO/mjölk/försöksgård, mellan Limburg an der Lahn och Gießen. Öko-Feldtage är en nationell mässa enbart ägnat åt ekologiskt lantbruk, tredje gången, >300 utställare, maskinvisningar, demo-/försöksodlingar, innovationer och självfallet med ekologisk mat på mässan och kulturinslag. Vi kommer vara på mässan i 1,5 dagar inkluderande en halv dag guidning av oss, Christoph Hochmuth/Hermann Leggedör, med Tyska som modersmål uppdelade i två grupper och kunskap om ekologiskt lantbruk. Detaljplanering återstår, men vi åker nattfärjan inkl. buss måndag 27/6 från Malmö via Finnlines till Travemünde, sedan söderut och är åter 1 juli i Malmö. På-7avstigning vid Malmö SJ Centralstationen.

Två gårdsbesök inriktade för ekologisk växtodling kommer besökas:

Gård A – Bioland Müller-Oelbke, nära Göttingen, eko sen `89, Bioland sen 1992, sedan 15 år plöjningsfritt, 30 ha potatis, spannmål, trindsäd, grönsaker. Ingen gårdsbutik.

Gård B – Gut Wulksfelde, Bioland, norr om Hamburg. Intensiv direktförsäljning, bageri med stort B, hemleverans, grisar, nöt/dikor, 1200 höns i mobil, även här potatis (40-50 ha), spannmål, associerat grönsaksodling, vall, franchise för brödet i området. Bioland sedan `89. Ca 250 ha. Skapade arbetsplatser åt 60 människor.

Två övernattningar nära fältmässan är redan bokat på Hotel Elan i Limburg, 20 min till Gladbacher Hof.

Målgrupp: eko-lantbrukare och -rådgivare.

Detaljinfo senare, vid förhandsintresse/anmälningar, frågor, Hermann Leggedör, hermann@agri-kultur.se, 0707-912374. Anmäl Dig/Er gärna snart, sista anmälan 16/5. OBS! Det går att anmäla sig vecka 21.

Läs mer om resan HÄR.

En berättelse om förra resan 2019 i uppdrag av och i samråd med Jordbruksverket hittar man här. Resan ska ge insyn i gårdarnas funktion, historik och dagens förhållandesätt i odling och marknad. De gårdsindividuella aspekter och människor bakom är viktiga. Variationer och anpassningar i planeringen kan förekomma. Delfinansierade med EU-medel via Statens Jordbruksverk. Kost + logi står deltagarna för inkl. startavgift.

Artikeln publicerades onsdag den 27 april 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera