“Jättetrögt att få fram material”

Gotlandsbaserade Lifsungs har sitt största fokus på inredning och utrustning till grisstallar. Utöver det servar och reparerar de alla typer av kylanläggningar, och enligt vd Bengt Siggelin är det till den delen av arbetet som det är svårast att få tag i material nu.

Snabba prisökningar, brist på material och långa leveranstider. Precis som i andra branscher påverkas byggen inom lantbruket nu av följderna av både coronapandemin och kriget i Ukraina. Jordbruksaktuellt har pratat med fyra företag som berättar hur de och deras kunder påverkats.

– Om vi pratar gris, så får vi hoppas att de lyfter priserna så att bönderna får betalt. Annars kommer det inte vara några bönder kvar. Men det verkar ju som det börjar höjas lite nu i alla fall, säger Bengt Siggelin, vd på Lifsungs. Foto: Lifsungs

– Vi har en avdelning där vi jobbar med kyla; i butiker, morots- och potatislager, mjölktankar och slakterier med mer. På den sidan är det jättetrögt att få fram material, säger Bengt Siggelin.

Han berättar att det gäller exempelvis kondensorer, som sitter inne i kylrummen, och kompressorer.

– Men allt är egentligen svårare att få tag i. Till och med glykol var det svårt att få tag i ett tag.

Ett års leveranstid

På det som går att få tag i, har det blivit längre leveranstider.

– Vi har beställt fläktar nu och det var ett års leveranstid. Och kompressorer som det normalt tar tre till fyra veckor att få hem kommer ta minst ett halvår. Kunden blir ju drabbad, och det blir ju även vi i slutändan.  

Hur påverkar det er process?

– Vi gör så gott vi kan. För de större projekten måste man se till att man har grejer hemma innan man drar i gång. Det går inte annars. Och man kan inte lova någon deadline innan man fått grejer.

Bengt berättar även att inköpskostnaderna på stallinredning har stigit med runt 25 procent.

– Men vissa produkter har stigit mer. Det mesta vi köper in är mycket dyrare nu.

Något annat som påverkats är offerttiden, som nu är mycket kortare än vanligt.

– På rostfritt stål kan det vara en dag, jämfört med 30 dagar minst i vanliga fall.

Därför gäller det för kunderna att bestämma sig snabbt.

– Annars får de fundera på det priset, och sen får man kolla upp priset en gång till. För vi kan inte lova något som vi inte vet.

Hur har efterfrågan påverkats?

– Folk bygger mindre för att de ska ha råd att köpa foder som håller rätt kvalitet, säger Bengt och tillägger:

– Men det här har nog inte slagit igenom helt hundra än, det är nu det kommer märkas. Många har spannmål kvar i sina silos, men när de ska köpa ny så blir det tufft.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste