Nystart för västsvensk jordbruksdag

Den 22 juni öppnar Logårdsdagen upp sina portar för en västsvensk jordbrukardag. Arrangörerna utlovar en samlingspunkt för alla näringsgrenar inom branschen.

 

Niklas Ullberg, Ove Konradsson och Evelin Johansson bjuder in till en nystart för Logårdsdagen i juni.Foto: Erik Brink


Det är elva år sedan det västsvenska lantbruket senast samlades för en jordbruksdag på Hushållnings­sällskapet Västras försöksgård Logården utanför Grästorp. 

– Vi kände att det saknades en samlingspunkt för jordbruket i väst, säger Ove Konradsson, vd Hushållningssällskapet Västra. Och vi är stolta över vår breda verksamhet, försöksgårdar och vårt laboratorium.

Något för alla

– Vi är rådgivningsföretaget med den bredast verksamheten, säger Ove. Och vi vill gärna få en chans att visa upp våra kompetenser inom olika områden.

Logårdsdagen kommer att bjuda på ”jordgropen”, växtodling, lantbruksdjur, dränering,  hur man tillagar vildsvinskött och ölprovning.

– Inom växtodlingsförsöken kommer vi att visa kvävestretegier, sortförsök, gröna proteiner, olika sorters kål, mellangrödor och blomblandningar, säger Evelin Johansson, försöksledare Hushållningssällskapet Västra.

Med vildsvin på tallriken

Logårdsdagen kommer inte att ta något inträde för besökare och bjuder därtill alla besökare på kaffe och saft. 

Utöver Hushållningssällskapet Västra deltar ett trettiotal utställare.

– Vi kommer att ha en utställare som visar matlagning på vildsvin och säljer till våra besökare, säger Ove. Ju mer besökare som kommer, ju mer vildsvin kan vi se till att äta upp.

Invigning av laboratorium

Hushållningssällskapet Västra har på Logården byggt upp ett ackrediterat laboratorium för spannmål och jordprover. Labbet har varit igång sedan 2020 och tar nu nästa steg.

På Logårdsdagen är LRF:s ordförande Palle Borgström på plats och inviger Logårdens nya grovfoderlabb. Grovfoderlabbet ska erbjuda analyser av ensilage och hö. Under 2022 lanseras och gödselanalyser.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera