Skenande gaspris kan stoppa kväveproduktion

Det europeiska priset för naturgas skenar. I måndagens handel passerades 290 euro per megawattimme, MW. Det är det högsta priset som någonsin noterats. 

Illustration gas-pipelines från Ryssland: PETER HERMES FURIAN, Mostphotos.


Frågan är nu hur många av de europeiska tillverkarna av handelsgödsel som vågar låta produktionen rulla vidare på denna höga kostnadsnivå. Tidigare har produktion stoppats vid klart lägre prisnivåer. Några tillverkare hade redan bromsat produktion, före de senaste dagarnas prisrally. 

Bara under måndagen steg naturgaspriset med 19 procent. Den utlösande faktorn till det senaste prisrallyt är att ryska olje- och gasbolaget Gazprom meddelat att gasflödet i ledningen Nordstream 1 stryps helt sista augusti till andra september. Det motiveras av akut underhållsarbete, men många fruktar att det är ännu en maktdemonstration från rysk sida. 

Sedan tidigare är gasflödet strypt till bara 20 procent av den avtalade kapaciteten. 

Det nuvarande gaspriset motsvarar ett oljepris på 500 dollar. Oljepriset är för närvarande under 100 dollar. Det ger en bild av hur extremt dyr gasen har blivit. 

Cirka vartannat tyskt hushåll värms av gas och gas spelar en enormt stor roll i tysk industri. 

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

2022: De stora hotens och möjligheternas år

Vi har under året sett omvälvande prisförändringar för jordbruket och många andra branscher. Sannolikheten är stor för rejäla prisrörelser även nästa år. Som kronan på verket är det valår här hemma. Kan vi få upp de gröna näringarnas viktiga frågor högst på dagordningen och får vi äntligen se en starkare, mer handlingskraftig och företagsvänlig regering? Det blir ett riktigt spännande år.

 

Kommentera

Året då EU gav makten över maten till Putin

När priserna på spannmål rusar kommer högre pris på framför allt växtskyddsmedel som ett brev på posten. Tillverkarna kan räkna och vet precis vad till exempel en svampbehandling är värd vid ett visst vetepris. Samma logik gäller i viss utsträckning också för växtnäring, men där är priset för tillverkarnas insatsvara naturgas också tongivande. När spannmålspriserna rusar och naturgaspriset samtidigt skenar blir det en perfekt storm.

 

Kommentera

Senaste