Uppåt för konventionell mjölk

För åttonde gången i år höjer Arla priset för konventionell mjölk den 1 oktober. Dock är priset för ekologisk mjölk oförändrat.

Den 1 oktober höjs mjölkpriset för den konventionella mjölken för åttonde gången i år. Foto: Carolina Wahlberg

Priset för konventionell mjölk höjs med 13 öre, vilket betyder att a contopriset blir 600,9 öre per kilo. När det kommer till den ekologiska mjölken så är priset egentligen oförändrat men påverkas positivt av en valutaeffekt och höjs med 2,7 öre till 652,1 öre per kilo.

– Kostnaderna i svenskt lantbruk fortsätter att öka. Därför är det viktigt att vi kan göra ytterligare en höjning av mjölkpriset till våra ägare, mjölkbönderna, säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström, i ett pressmeddelande.  

Han säger även att det ekologiska segmentet har tappat lite vilket innebär att det finns ett överskott av just ekomjölk.

– För att bidra till ökad efterfrågan arbetar vi med att utveckla produktsortimentet och lyfter fram fördelarna med ekologiskt i marknadsföring och annan kommunikation till konsumenterna.

Fakta: Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De senaste mjölksiffrorna tyder på att en snabb återhämtning av den globala mjölkproduktionen inte är i sikte, trots de fortsatt höga mjölkpriserna. Europa förväntas se en liten tillväxt i juli på 0–0,5 procent i förhållande till föregående år, men det beror på att intaget i juli 2021 var ganska lågt. USA slutade på +0,2 procent i juli vilket var något upp, men under förväntningarna. Nya Zeeland slutade -5,5 procent i juli även om juli är den näst lägsta produktionsmånaden där. 

Ost: Marknaderna har generellt varit mycket lugna och stabila under de senaste månaderna på grund av semesterperioden. 

Mjölkpulver: Mjölkpulver har återhämtat sig. Priserna på skummjölkspulver ökade för alla större produktionsområden och terminspriserna har förbättrats avsevärt. 

Smör: EU:s smörmarknad har varit mycket stabil och den amerikanska prissättningen för smör ligger nära EU-nivå. 

Källa: Arla

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 september 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste