Agronod får två nya ägare

Startup-bolaget Agronod utvecklar en nationell dataplattform som ska möjliggöra storskalig datadelning och utveckling av nya digitala lösningar. Nu går startup-bolaget från fyra till sex delägare.

Arla Sverige och HKScan går in som delägare i startup-bolaget Agronod. På bilden Kai Gyllström, vd Arla Sverige, Emilia Liljeström, vd hos Agronod samt HKScans vd Lars Appelqvist . Foto: Agronod

Bolaget har tidigare samägts av Lantmännen, Växa, Hushållningssällskapet och LRF. Nu träder även Arla Sverige och HKScan in som delägare.

– Att skapa konkret värde och nytta på gårdsnivå är centralt i det vi gör. Därför är det mycket positivt att Agronod nu kan bredda ägarbasen ytterligare och samla en väldigt stor del av svensk lantbruksnäring. Ägarkonstellationen står tydligt bakom vårt viktiga arbete med att möjliggöra ökad lönsamhet och hållbarhet för svenska lantbrukare genom datadelning, säger Emilia Liljeström, vd hos Agronod.

Kai Gyllström, vd Arla Sverige, säger att satsningen från deras sida är ett steg för att underlätta Arla-böndernas vardag och bidra till konkret nytta på gårdarna.

– Vi är väldigt glada över att kliva in som ägare i Agronod. Genom att automatisera inhämtningen av mycket av den data som lantbrukare rapporterar i dag kan vi förhoppningsvis göra vardagen enklare för svenska Arlabönder, säger han.

HKScans vd Lars Appelqvist ser också många fördelar.

– Målet för vår satsning Gårdsinitiativet är att i nära samarbete med våra leverantörer identifiera och utvärdera konkreta insatser på gård med målet att sänka klimatavtrycket och öka miljönyttorna. För att lyckas med det behöver dessa insatser kunna mätas på ett enhetligt och kostnadseffektivt sätt. Agronods nya plattform är en utmärkt lösning, som vi är övertygade om att hela branschen kommer att kunna dra nytta av framöver. Ägarskapet är en värdefull möjlighet för oss att som ansvarstagande livsmedelsföretag kunna bidra till hållbarhetsarbetet inom svenskt lantbruk i samverkan med övriga ägare, säger Lars Appelqvist.

Om Agronod:

Agronod utvecklar en ny teknisk plattform för delning av svensk lantbruksdata. Målet är att accelerera utvecklingstakten i livsmedelssektorn, skapa samarbeten och möjliggöra innovationer som genererar lönsamma, innovativa och hållbara lantbruksföretag.

I september beviljades bolaget finansiering från Jordbruksverket på 50 miljoner kronor, för att utveckla dataplatformen.

Läs mer om Agronod här

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 28 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste