jan
16
2023

Kalven, grunden i all mjölk- och nötköttsproduktion

Rätt förutättningar ger lättare kalvningar 

En dräktig ko som kalvar lätt och håller sig frisk ger en glad bonde! Får kalven rätt förutsättningar från start finns alla möjligheter att den växer upp till en högpresterande mjölk/diko alternativt snabbväxande slaktdjur. En enkel kalvning i sin tur leder till en ko som snabbt kommer i gång att producera. Vägen dit kan ibland vara lite krokig. Det krävs planering för att få kon dräktig och förbereda henne inför kalvning. Säkerhet och rätt kunskap under kalvningen samt att ge kalven bästa starten när den väl är född är några av alla utmaningar att tänka på.

Under kvällen kommer vi få lyssna på Erika Geijer som under flera år har jobbat med veterinära djurhälsofrågor i nötkreatursbesättningar. Hon har deltagit i flertalet olika projekt och sitter på stor kompetens i aktuella ämnen som till exempel att hitta lunginflammation hos kalv i tidigt stadie med hjälp av teknik.

Anett Seeman är en välmeriterad produktionsrådgivare med inriktning mot nötköttsproduktion. Även Anett deltar i flertalet projekt som utvecklar nötköttsproduktionen för att hela tiden höja kunskapsnivån och medvetenheten hos rådgivare och lantbrukare.

Linda Gradén arbetar som produktionsrådgivare och jobbar med dessa frågor dagligen. Har gedigen erfarenhet från det praktiska arbetet i stallet där produktion och säkerhet är i fokus.

Plats: Rådde Gård i Länghem

Evenemanget är ett samarrangemang mellan Rådgivarna i Sjuhärad, Koklubben, Sjuhärads nötköttsföretagare och Agroväst Gröna Möten. Det är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är mjölkproducent, rådgivare, köttproducent eller student.

Anmäl dig via www.gronamoten.se och uppge i meddelanderutan om du vill vara med på rundvandring mellan klockan 17.30-18.15, senast onsdag 10 januari. Inför evenemanget sänds aktuell information till mötet ut till en e-postadress du anger i anmälan. Vid frågor kontakta caroline.dahren@agrovast.se eller telefon 0708-29 09 18.

Varmt välkommen!

Agroväst Gröna Möten möjliggörs genom finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Region Halland och LRF.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera