Nytt hönsstall och dubblad ekoproduktion

I slutet på 2021 beslutade sig bröderna Billy och Christoffer tillsammans med deras pappa Mikael Gilbertsson för att bygga nytt hönsstall för 36 000 ekologiska höns på Mörby gård i Odensbacken. Och bara dryga året senare är produktionen i full gång.

 

I november förra året började Billy, Christoffer och Mikael Gilbertsson räkna på bygget av ett nytt hönsstall. De fick ett kontraktserbjudande från Kronägg och i mars sattes spaden i backen till de tre nya husen. Därefter har det rullat på, och i början på januari kommer de sista av de 36 000 ekologiska hönsen till gården i Odensbacken.  Foto: Isabella Odmark


När Jordbruksaktuellt träffar Billy på gården berättar han att familjen sedan tidigare driver konventionell och ekologisk äggproduktion utanför Askersund. Men när det kom nya EU-regler och det var för oekonomiskt att bygga om det ekologiska stallet valde de att sluta med eko där. Samtidigt önskade Kronägg, som de levererar äggen till, mer ekologiska ägg och de valde då att satsa på att bygga helt nytt på deras gård i Odensbacken i stället.

– Det är inte bara att bygga till höns, utan man måste ha någon att leverera till. Vi fick en förfrågan och ett kontraktserbjudande. Så i november 2021 började vi planera för att se om vi ens kunde få ihop det här, säger Billy och fortsätter:

– Då kände vi att ”vi kör” och så fick vi banken med oss.

På gården i Askersund hade de 18 000 ekologiska höns, men valde vid flytten att dubbla produktionen.

– Hade vi ”bara” byggt för 18 000 höns hade det bara genererat cirka fyra timmars arbete per dag, och då blir det svårt med personal. Så vi utökade med 18 000 höns till för att få en rationell och ekonomisk driven produktion.

Efter att bygget är klart kommer de även att bruka 360 hektar eko­logisk mark.

– Då blir vi självförsörjande på den ekologiska spannmålen här uppe, och så får vi spridningsareal för den ekologiska gödseln.
 

Äggproduktionen på den nya gården är ett eget bolag med namnet Mörby Produktion, och det är framför allt Christoffer och hans fru som kommer att sköta den dagliga driften. Äggen levereras till Kronägg och det finns tankar på att eventuellt även sätta upp en äggbod.

Tre hus

Den nya anläggningen är uppdelad i tre separata hus, två hönsstall och ett hus med packeri samt foder­anläggning.

– Varje höna ska ha tillgång till fyra kvadratmeter bete, så det kommer gå åt 14,7 hektar bete till alltihopa. Hagarna får bara gå 150 meter ut från stallet, så det kommer bli som en stor solfjäder med hagar runt husen för att få ihop det här. Det är därför vi dragit isär husen lite, även om det mest ekonomiska hade varit att de satt ihop.

För att hålla nere kostnaderna har de gjort mycket av bygget själva, med egen personal. Men som stomme till husen valde de att köpa ett byggpaket från Abetong, som därmed stod för material och leverans.

– Det hade varit lite billigare att bygga helt i egen regi, men då hade du fått stå för ännu mer kunskap själv. Är det något med ritningarna som man inte förstår nu så är det bara att ringa och fråga, säger Billy.

De har också tagit hjälp av lokala snickare.

– Vi har två firmor som varit med och byggt, varav den ena har vi haft hjälp av i flera generationer. Det känns bra att de kommer härifrån.

Billy driver även en firma som importerar och säljer inredning till fjäderfästallar, vilket gjorde valet av inredning lätt.

– Vi har inredning från Hellman, som jag importerar från Tyskland, ventilation från Skov och packutrustning från Sanovo. Det är det jag säljer så det föll sig naturligt.
 

Det tar ungefär fyra timmar om dagen att packa de 36 000 äggen, och resten av arbetstiden går åt till att sköta om hönsen. Planen är att investera i en robot i packrummet för att underlätta arbetet.

Gick på magkänslan

Billy berättar att de hade tur, då de hann beställa allt material innan priserna började skena.

– Så fort första bomben small i Ukraina i februari så ringde jag och beställde nästan allt material. För jag förstod att priserna skulle skena, och det har de gjort också. Det var en magkänsla och den stämde den här gången.

Att ha allt material hemma har dock tagit plats och inneburit arbete med att flytta runt grejer, men det har ändå varit värt tycker Billy.

– Bara inredningen var nio trailers med material, och det var vi tvungna att ställa här ute. Men det var skönt att ha koll på hur mycket materialet kostat och veta att det bara var arbetstimmar kvar.

Har det varit problem att få hem grejer?

– Nej. Takstolarna och väggarna blev någon vecka försenade, men vi var lite efter med grundgrävningen så det var bara positivt. Vi har varit förskonade på leverans­tider. Inredningsmaterialet kom när det skulle och packmaskinen satte vi in tidigt.

Vad har varit största utmaningen i bygget?

– Största utmaningen är att hålla ett flöde på material och snickare, så att varje moment görs i rätt tid. Så man inte bygger i en ända när det är viktigare att vara i den andra, och att få det att flyta på, säger Billy och tillägger:

– Sen har det varit en utmaning att hålla nere kostnaderna och det var mycket jobb med byråkrati i början, men det mesta har gått rätt smidigt. Det måste det ha gjort eftersom vi började bygga i mars och snart är klara. Det har gått fort!

Något som dock varit en utmaning var att få elen på plats.

– Den riktiga strömmen kom två veckor innan hönsen kom, men det är fortfarande bara en provisorisk lösning för den riktiga strömtransformatorn kommer inte förrän vecka 3 eller 4. Så vi har haft elverk under hela byggperioden, så det är tur att det mesta är batteriverktyg i dag. Det har varit lite bökigt på det viset.

På gården blandar de sitt eget foder till hönsen. Det består av 30 procent koncentrat och mellan åtta och tio procent kalk. Därutöver är det eget spannmål, främst havre och vete, samt en del raps.
– Vi tycker det funkar, och det ger oss möjligheten att höja och sänka både energi och protein litegrann, säger Billy. Foto: Privat

Byggt i skogen

Smittskydd har varit en viktig del i bygget, och Billy berättar att alla hus kommer vara som separata enheter.

– När du går in i ett hönsstall tar du av skorna och tar på träskor. Du får också byta kläder och strumpor, säger Billy och tillägger:

– Sen kommer det även vara skogräns in i packhuset, och en till skogräns in i packrummet. Det är på skorna du drar med dig saker, sen är det självklart att tvätta händerna.

För att minska risken för smitta har hönsstallarna även placerats en bit in i skogen, i stället för nere vid gårdscentrumet.

– Det hade varit mycket billigare att bygga nere på gården, för där är det plan åkermark. Men dels vill man inte bygga på åkermark och dels är det nere på åkern som alla vilda fåglar är. Även om de såklart flyger över här också så landar de inte här, och det känns bättre. Sen går det aldrig att skydda sig helt.

Är det något som varit extra viktigt för er i bygget?

– Vi har byggt som vi hoppas och tror att reglerna kommer att bestå. Så vi inte behöver må dåligt om en besiktningsman kommer. Vi hade kunnat bygga billigare, men vi vill bygga hållbart och lättarbetat. Det ska vara en bra arbetsplats och du ska inte behöva slita arslet av dig, utan du ska ialla­fall orka göra något mer när du kommer hem.

Vad är ni mest nöjda med?

– Jag är nog mest nöjd över helheten. Att jag och brorsan har lyckats få ihop det här, tillsammans med farsan som hjälper till med kontorsarbetet och att få ihop kalkylerna. Det känns väldigt skönt att ha åstadkommit detta på denna tiden, och att vi inte bara fått upp några byggnader som ser ut som fula fyrkantiga lådor utan vi tycker det ser ganska fint ut.
 

När Jordbruksaktuellt besöker gården är de inne i sista rycket med bygget. Bland annat ska verandorna byggas klart, och därefter ska de stängsla upp hagarna. Hönsen ska gå ute i sex månader, och Billy berättar att de planerar att släppa ut dem i april. Stallen är uppdelade i sex avdelningar med 3 000 höns varje. 

Första hönsen på plats

När Jordbruksaktuellt besöker gården i början på december är produktionen i gång i det ena hönshuset.

– Vi har haft höns här i sex veckor nu, så de har precis börjat komma upp i full produktion, säger Billy och berättar att hönsen till det andra huset kommer i vecka två.

Hönsen kommer till gården när de är 16 veckor gamla, och Billys plan är att de ska vara kvar i 95 veckor.

– Det hoppas jag att vi ska klara av. Vi får bättre och bättre hybrider i Sverige hela tiden, men de ekologiska har lite sämre förutsättningar då de har lite sämre foder. Bland annat är det för lite aminosyror. Så det har varit svårt att hålla dem längre.

 Billy berättar att man måste beställa nya höns ungefär ett halvår, mellan 26 och 30 veckor, innan man vill att de ska komma till gården.

– Så det är väldigt lätt att planera produktionen, men det är svårt att förutspå hur det kommer se ut på slutet. Har du bestämt att du ska ha dem 90 veckor så kan du inte ha dem 95, för då har nästa höns redan kommit, säger han och tillägger:

– Och man vill inte ha tomt för länge, för det kostar för mycket. Men vi har en bra uppfödare som vi har bra kommunikation med och som bor nära. Så det är väldigt skönt.

 

Billy berättar att de satsat på tekniken, och de kan ha koll på att allt fungerar inne i stallarna både på skärmar i packrummet och i mobilen. Inne i stallarna har de fullt automatiserad undertrycksventilation, och brukar försöka ha mellan 18 och 20 grader.

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 28 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste