Prisas för sin satsning på gotländska chips

Redan på gymnasiet fick Oliver Lundberg från Gotland upp ögonen för chipstillverkning, och 2018 drog startade han tillsammans med sin syster Emelie upp Gotlandschips. I år tilldelas han Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling för sin satsning.

Oliver Lundberg har tilldelats Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling för sin satsning på företaget Gotlandschips. Foto: Martin Fuxin

Syftet med Anders Wall-stipendiet är att stimulera och uppmuntra enskilda unga entreprenörer och nyskapare för insatser som lett till utveckling av näringslivet på landsbygden. Under KSLA:s högtidssammankomst i Stockholm den 28 januari delades årets stipendium ut, vilket gick till 25 år gamla gotlänningen och chipstillverkaren Oliver Lundberg.

– En kompis pappa var potatisodlare och jag hade fått en säck potatis som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. I brist på bättre förslag provade jag om det gick att göra chips i stekpannan. Det visade sig funka ganska bra, säger Oliver Lundberg, i ett pressmeddelande.

Sommaren 2018 drog Oliver tillsammans med sin syster Emelie, som är uppväxta på gården Eke på sydöstra Gotland, igång projektet som senare resulterade i företaget Gotlandschips. De började bygga upp sin produktion, med hjälp av begagnade maskiner och redskap från olika delar av världen. Deras mål var att skapa en produkt med god smak och som var hållbar, och man satsade på gotländsk biogas för att driva fritösen, bortsorterade chips hamnade i flispannan som värmde upp lokalen och den förbrukade frityroljan omvandlas till förnybart bränsle. Chipsen smaksattes med lokala råvaror som ramslök och svarttryffel för att de skulle få en gotländsk touch.

18 månader senare sålde de den första chipspåsen, och i dag finns chipsen att köpa i Sverige och på Island, samt på flygbolaget SAS alla flighter. Företaget har i dag fem anställda, och tillverkar cirka 70 kilo chips per timme. Och trots företagets tillväxt finns inga tankar på att flytta produktionen.

– Gotland är inte bäst på allt, men det är tillräckligt bra på mycket för att man ska stanna här resten av livet. Större städer är inte min grej, säger Oliver, som i framtiden vill engagera sig i andra landsbygdsprojekt.

Utöver äran fick Oliver ta emot 200 000 kronor samt ett medlemskap i nätverket Wallumni, som består av samtliga tidigare Anders Wall-stipendiater.

Jordbruksaktuellt har tidigare skrivit om företagets resa, läs reportaget här. 

Motiveringen från stipendiekommittén inom Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien lyder:

”Oliver är en ung kreativ innovatör, med många strängar på sin lyra inom musik och idrott. Tillsammans med sin syster omsatte han sin dröm om att tillverka egna chips. Utifrån hans starka lokala engagemang har det nedlagda mejeriet i Stånga omvandlats till en plats för innovativ miljövänlig chipstillverkning baserat på potatis från lokala lantbrukare. Gotlandschips har skapat lokala arbetstillfällen med en produkt som redan två år efter lansering genom SAS blivit känd i stora delar av världen.”

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 31 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste