Lantmännen förvärvar verksamhet i Skåne

Lantmännen har tecknat avtal om att förvärva AB Hjalmar Möllers lantbruksverksamhet, och inväntar nu godkännande från Konkurrensverket. Planen är att Lantmännen även kommer arrendera den tillhörande spannmålsplattan.

Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson är glad över att Lantmännen fått förtroendet att förvärva AB Hjalmar Möllers lantbruksverksamhet. Foto: Lantmännen

AB Hjalmar Möllers lantbruksverksamhet är beläget i Håslöv i sydvästra Skåne, och verksamheten innefattar inköp av spannmål och oljeväxter samt försäljning av utsäde, växtskydd och gödsel.

Nu har Lantmännen tecknat avtal om att köpa verksamheten och ta över driften på den tillhörande spannmålsmottagningen. Enligt Lantmännen ligger köpet i linje med deras strategi att vara en konkurrenskraftig samarbetspartner till kunder och medlemmar i hela landet. Samt att man skapar förutsättningar för större spannmålsinköp i sydvästra Skåne.

– Vi är mycket glada att vi fått förtroendet och möjligheten att driva vidare den fina verksamhet som Hjalmar Möller är. Vår ambition är att fortsätta i samma anda, med långsiktiga affärsrelationer och hög servicegrad, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, i ett pressmeddelande.

Bengt Nyhlén, vd på Hjalmar Möller, berättar att han förra året bestämde sig för att börja trappa ner sin verksamhet, och började då se över vilka möjliga köpare som fanns på marknaden.

– Lantmännen är den aktör som har bäst kapacitet att ta emot, torka och hantera de stora volymerna spannmål som kommer in under skördeperioden och möjlighet att ta emot spannmål under lagerperioden inom rimligt avstånd för våra leverantörer. Lantmännen har även många olika affärsmodeller som lantbrukarna kan använda då de säljer spannmål. Jag är glad att Lantmännen vill ta över verksamheten då de kommer vara en trygg och långsiktig partner till våra kunder och leverantörer, säger Bengt Nyhlén.

Transaktionen väntas gå igenom under våren, efter godkännande från Konkurrensverket. Fram tills att förvärvet godkänts kommer Lantmännen och Hjalmar Möller att verka som fristående, separata företag.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 31 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste