Svenska mervärden viktiga i en tuff tid

Branschorganisationen Svensk Fågel genomförde nyligen sin stämma i Tylösand. Som i många branscher finns det utmaningar men matfågelbranschen ser positivt på framtiden.

Svensk Fågels nya styrelse. Från vänster, bakre raden: Fredrik Reis, Ola Andersson (ny i styrelsen), Peter Andersson, Jens Christensen, Torbjörn Persson, Thomas Carlson, Sven Hellberg och Johan Andersson (ny i. Från vänster, främre raden: Arvid Tunemar, Eskil Svensson, Ulrik Helgstrand, Nina Yngwe, Jenny Andersson, Frida Ottersten och Maria Donis. Foto: Svensk Fågel

Årets stämma hade temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion”. 

–  Kom ihåg att vi alla är en helhet och målsnöret vi siktar på är att leverera en svensk, trygg, säker, hållbar, god och nyttig kyckling och kalkon, sa Jenny Andersson som åter valdes till ordförande för Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.

Året summerades av vd Maria Donis, och saker som pandemi, hot om fågelinfluensa och kriget i Ukraina lyftes fram. Samt dyrare foder och högre energikostnader. Och inte minst ökade matpriser och ökad import av lågpriskyckling.

Importen ökade

Under förra året ökade den totala konsumtionen av fågelkött med knappt 0,5 procent. I samma veva minskade andelen svenskt med fyra procent. Under förra året ökade i stället importen av kycklingkött till Sverige med drygt tolv procent.

Källa: Jordbruksverket/Svensk Fågel

Vikten av att ansvariga politiker tillsammans med berörda myndigheter höjer tempot och jobbar aktivt för att förutsättningarna för att man i Sverige ska kunna fortsätta att föra upp kyckling, var något som lyftes på stämman.

Hållbar kyckling

– Trots utmaningar ser jag positivt på svenska matfågelbranschens framtid. Svensk kyckling och kalkon är ett hälsosamt och hållbart livsmedel och våra mervärden är starka och viktiga. I dessa tuffare tider är de kanske viktigare än någonsin. Tillsammans tar vi fram en hållbar kyckling och kalkon som ger oss mycket protein för pengarna och som bidrar till Sveriges självförsörjning, sa Maria Donis, vd, Svensk Fågel.

Ola Andersson, vd för SweHatch valdes in som ny ledamot i styrelsen. Även Johan Andersson, ansvarig för live operation, Kronfågel valdes in till ledamot och vice ordförande. Övriga ledamöter för uppfödare och kläckeri valdes om för ytterligare två år

Fakta: Svensk Fågels styrelse

Ordinarie

Jenny Andersson, ordf Stjärnamo Kyckling

Jens Christensen Hättorps Gård

Ulrik Helgstrand Rösängs Lantbruk

Torbjörn Persson Blenta

Ola Andersson SweHatch

Peter Andersson Guldfågeln

Johan Andersson, vice ordf Kronfågel

Patrik Larsson Atria Sweden

Sven Hellberg Lantmännen

Maria Donis, VD Svensk Fågel

Suppleanter

Eskil Svensson Eskilsgård

Arvid Tunemar Arvid Tunemar EF

Frida Ottersten Lunneberg Lantbruks

Thomas Carlson Aviagen SweChick AB

Nina Yngwe Blenta

Johan Ekerot Guldfågeln

Daniel Magnusson Atria Sweden

Jonas Tunestål Kronfågel

Fredrik Reis Svenska Foder

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste