Startar eget som veterinär – i bristområde

För tre år sedan blev Sara Sahlin färdig med sin veterinärutbildning. Nu har hon startat eget – i Tolg några mil norr om Växjö. 

 

– Man märker väldigt tydligt, speciellt när man har kommer från Skåne där det finns hyfsat gott om veterinärer ändå, att folk är väldigt nervösa för att de inte ska få hjälp om någonting skulle hända med deras djur. Så folk är väldigt tacksamma och det känns väldigt bra nu när man har startat, säger Sara Sahlin som nyligen startat Veterinär Sara Sahlin AB.Foto: Privat

Efter sin utbildning har Sara arbetat både på distriktsveterinärerna i Skåne och på en smådjursklinik i Växjö. Men nu satsar hon alltså på eget i ett område där det är brist på veterinärer.

– Att det råkar vara brist på veterinärer just här i Småland var en sak som gjorde det lockande att starta. Och nu vill jag tala om för folk att jag finns, säger Sara.

Lantbruk och häst

Från början var Sara inställd på att arbeta med smådjur, men under utbildningens gång fick hon upp ögonen för lantbruksdjuren och kom fram till att hon nog hellre ville arbeta ute bland gårdarna än på en klinik. Och efter att ha jobbat på både Distrikts­veteri­närerna och en smådjursklinik en period kände Sara att det var dags att starta eget med inriktning på lantbruksdjur och häst. Hon startade då ”Veterinär Sara Sahlin AB”.

– Jag har längtat efter att jobba med lantbruksdjuren igen och efter att ha hört mycket positivt från kollegor som valt att starta eget valde jag att testa själv. Nästan alla i min familj är eller har varit egenföretagare, så det kändes rätt naturligt att starta företag och att själv få bestämma över sin dag och hur man vill driva företaget. 

Ambulerande veterinär

Sara är relativt ny i trakten där hon utgår ifrån. Hennes sambo är uppväxt i Tolg och hon valde att flytta med honom dit. Just nu jobbar hon ifrån bilen som ambulerande veterinär. Men drömmen är att så småningom skaffa en egen gård där hon också kan inrätta ett undersökningsrum.

Hur påverkar veterinärsbristen bygden där du är verksam?

– Man märker väldigt tydligt, speciellt när man har kommer från Skåne där det finns hyfsat gott om veterinärer ändå, att folk är väldigt nervösa för att de inte ska få hjälp om någonting skulle hända med deras djur. Så folk är väldigt tacksamma och det känns väldigt bra nu när man har startat. 

Vad har du fått för reaktioner sedan du startade?

– Folk har blivit väldigt glada. Det ringer ju folk varje dag, men inte tillräckligt för att det ska vara en heltidstjänst, men jag märker att det kommer mer och mer. Och jag märker att det sprider sig när jag varit ute bland folk. 

Redan nu trivs Sara bra med sitt nya jobb och känner sig taggad inför att få göra sin egen grej.

– Det är väldigt kul att få åka runt och lära känna folk och bygden. Jag är inte uppväxt här men när man åker runt på alla småvägarna lär man verkligen känna bygden, säger hon.

Finns det några arbetsuppgifter som du gillar extra mycket?

– Jag har ju alltid tyckt om att arbeta praktiskt. Sårskador eller kalvningar och lamningar, där man får jobba med händerna.  Och så gillar jag när man har bra kontakt med djurägaren och när man kan skratta och skoja lite medan man jobbar. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 26 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste