sep
29
2023

Hullbedömningskurs

Dikons hull är viktigt för att få en hållbar ko och bra ekonomi. 

När: 29 september 9:00-15:30

Var: Tönnersjö Golfbana och Alslöfs Gård, Eldsberga 

Kostnad: Kursdagen är gratis men du betalar för maten (fika och lunch)

Program: 9:00 Vi träffas på sal (Tönnersjö golfbana). Fika och presentation av dagens upplägg och innehåll.

9:30 -12:00 Föreläsning. Hur mycket foder äter dikon och vad behöver hon äta? En överutfodrad diko är varken bra för klimatet, djurhälsan eller ekonomin. Vad det är som ställer till det om hon är för mager eller för fet. Hur bedömer vi kon och hur gör vi för att hon ska hålla ett bra hull och producera en fin frisk kalv, kunna avvänja en tung kalv. Vad påverkar hullet, vi pratar utfodring och bete (parasiter). När ska vi reagera på att tex en diko i gruppen sticker ut och magrar av.

12:00-13:00 Lunch

13:00-ca15:30 Transport till Alslöfs gård. Vi är i stallet och bedömer dikor i praktiken.

Kursledare/föreläsare: Maja-Lena (Malla) Främling, nötköttsrådgivare. Aktiviteten är finansierad av Länsstyrelsen i Hallands län med medel ur Greppa Näringen.

Sista anmälningsdag 22 september. OBS! Begränsat antal platser.

Anmälan görs på Lantbruksråd i Västs hemsida www.lantbruksradivast.se eller till kurser@lantbruksradivast.se (För att din anmälan ska vara komplett behöver vi ha: namn, adress, mailadress, telefonnummer och personnummer. Ange även om du har någon matallergi).

Frågor? Maila eller ring Malla info@lantbruksradivast.se eller 070-207 51 67

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera