Kött med minskad klimatpåverkan i Hemköps sortiment

Dagligvaruhandeln Hemköp lanserar ett par nyheter i sitt sortiment inom kategorin kött – Lome och Nöt & Grönt. Det är ett led i deras arbete för att bidra till minskade klimatutsläpp. 

Lomekött kommer att finnas både som färs och styckdetaljer på Hemköp Stockholm City, Hemköp Torsplan och Hemköp Mörby Centrum. Foto: Hemköp 

Från och med den 9 juni kommer Hemköp att erbjuda Lome-kött, som kommer från svenska tjurar som dagligen får en dos algpulver i sitt foder. Tillskottet i utfodringen har visat sig minska metanutsläppen med 70–90 procent jämfört med tjurar och kor som inte äter pulvret. Lome-köttet kommer att finnas tillgängligt under en begränsad tid och lanseras i utvalda Hemköpbutiker. Lanseringen är en del av ett pilotsamarbete mellan Hemköp och Volta Greentech, företaget bakom utvecklingen av algpulvret som används i tjurarnas foder. 

Hemköp har också lanserat nyheten från Garant, "Nöt & Grönt", en ny färs som enligt Hemköp halverar klimatavtrycket jämfört med vanlig färs. Färsen består till hälften av nötkött och till hälften av grönsaker.  

– Vår ambition är att ligga i framkant gällande hållbarhet och med de här lanseringarna gör vi det helt enkelt enklare för våra kunder att äta mer hållbart. Nöt & Grönt-färsen är både hållbar, hälsosam och enkel att tillaga och med Lomeköttet kan du lägga en ryggbiff eller entrecote med lägre klimatpåverkan på grillen, säger Shoan Etemadi, försäljningschef Hemköpskedjan, i ett pressmeddelande.  

Om Lome 

Lome (Low Methane) är ett kött från tjurar som vuxit upp på den gotländska gården Ejmunds gård och som har fått rödalger inblandat i sitt foder för att minska utsläpp. Den röda algen Asparagopsis växer naturligt i bland annat Australien och vid Medelhavet och innehåller höga halter av ämnen som hindrar den enzym som finns i nötkreaturens magar från att producera metan. Genom att äta en daglig dos av cirka 100 gram algpulver, som blandas med nötkreaturens vanliga foder, reduceras djurens utsläpp av metangas genom pruttar och rapar med 70–90 procent per dag. I piloten har tjurarna utfodrats med rödalger under 3 månader. I Hemköp Stockholm City, Hemköp Torsplan och Hemköp Mörby Centrum kommer det att finnas Lomekött både som färs och styckdetaljer. 

Om Nöt & Grönt 

Nöt & Grönt-färsen från Garant är enkel att tillaga, prisvärd och har betydligt lägre klimatavtryck jämfört med en vanlig nötfärs. Den är också nyckelhålsmärkt och innehåller kött och morötter från Sverige. Nöt & Grönt finns tillgänglig i Hemköpbutiker runt om i landet och lanseras i samarbete med Generation Pep, som jobbar för bättre hälsa för unga. 

Källa: Hemköp

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 juni 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera