Förbered dig för lägre bemanning i djurhälsovården i sommar
Djurägare behöver ställa in sig på att det kan ta längre tid, och att det kan bli nödvändigt att resa längre för att få vård till sitt djur i sommar.
Det beror på att vissa mottagningar inte kommer kunna ha full bemanning i sommar.
– Vi uppmanar djurägare att förbereda sig inför sommaren och ta reda på hur tillgången till vård ser ut där de bor. Vi kommer självklart att prioritera akut sjuka djur och hjälpas åt mellan mottagningar. Vi är också nåbara på telefon dygnet runt för rådgivning, säger Robert ter Horst, biträdande chef Distriktsveterinärerna, i ett pressmeddelande.
BEGRÄNSAD BEREDSKAP
I sommar kommer beredskapen att vara begränsad på vissa mottagningar, till exempel Lycksele/Vilhelmina, Hede och Västervik/Vimmerby. Anledningen är för att det för närvarande inte finns tillräckligt många veterinärer i distrikten som kan upprätthålla beredskapen. Distriktsveterinärerna arbetar intensivt för att lösa den akuta situationen på mottagningarna och minimera de negativa konsekvenserna för deras kunder.
– Vi har kraftsamlat för att förbereda oss på att hjälpa så många djur som möjligt. Däremot kan väntetiderna bli längre än de brukar, och vi kommer att behöva prioritera de sjukaste djuren. Det innebär att den förebyggande vården som vaccinationer, kastrationer och förebyggande tandvård kan komma att prioriteras ned, säger Robert.
Enligt Distriktsveterinärerna är personalstyrkan tillräcklig på flera av deras mottagningar i Sverige även under sommarmånaderna. För att få information om beredskapen vid din specifika mottagning, hänvisas djurägare besöka den aktuella mottagningens webbplats. Där finns mer detaljerad information om de exakta öppettiderna under sommaren.
Som djurägare kan förbereda dig genom att:
- Tala med sin ordinarie veterinär och få råd inför sommaren
- Ta reda på vilka möjligheter till veterinär vård som finns i närområdet, och hur deras möjligheter att erbjuda vård ser ut vid olika tider
- Kontakta veterinär i tid om ett djur börjar bli dåligt
- Vara förberedd på att behöva resa längre för att kunna få vård
- Använda någon av de digitala veterinära rådgivningstjänsterna
Källa: Distriktsveterinärerna