Satsade på en Volvo L25 Electric för arbetet i ligghallarna

Med stöd av Klimatklivet valde Ivan och Ellinor Lundberg från Norrmalms Lantbruk i Vännäs utanför Umeå att testa en Volvo L25 Electric. 

 

Ivan och Ellinor Lundberg från Norrmalms Lantbruk, valde att testa en Volvo Electric L25, med stöd av Klimatklivet. Den nya maskinen på gården körs mestadels utav Evelina Frölander som är anställd på gården. Foto: Swecon


De fick hem den nya maskinen i höstas och har nu hunnit känna av hur den fungerar att arbeta med under vintern. Mestadels körs den av Evelina Frölander som är anställd på gården. 

– Vi har en gård med cirka 100 kvigor i två olika stallar där vi skrapar ut med maskinen några gånger i veckan. Vi använder den även till att lägga ut balar på foderbordet och ute i hagarna i foderhäckar, berättar hon. 

Hittills är de nöjda med hur L25 Electric fungerar. Evelina uppskattar att el­driften gör att man slipper använda motorvärmare och att maskinen är kvick direkt vid start. Men också att den är tyst och att man slipper avgaser i ligghallarna där man jobbar. 

– Dieseltraktorn vi haft innan är alltid seg i motorn och i hydrauliken vid kyla, fast man kör med motorvärmare, men den el-drivna hjullastaren är kvick direkt. Jag upplever inte heller att kylan påverkar kapaciteten men tung snöskottning tar mycket mer på batteritiden i jämförelse med vanlig körning, säger Evelina.

Räcker över fyra timmar

De laddar maskinen med endast ett 16A uttag och den står alltid på laddning när den inte används. Kör man slut på batteriet tar det ungefär 26 timmar att få den fulladdad med 16A-uttaget. Evelina uppskattar att man kan köra cirka fyra timmar och 20 minuter på en laddning, och cirka en timme mindre vid tung skottning. 

– Vi kör bara någon timme per dag och vi har aldrig upplevt att batteri­tiden inte räcker till.

Kallt i hytten

Det enda negativa man har att säga om maskinen är att den inte har kapacitet att hålla hytten varm när det är riktigt kallt ute, så som –18 eller kallare. 

– Maskinen är även kvick i hydrauliken, vilket kan göra det svårare att finlira med skopa eller pallgafflar, men det är ett mindre problem och nog snarare en vanesak tror jag, säger Evelina.

 

Norrmalms Lantbruk

Ligger i Vännäs ett par mil utanför Umeå.

Gården ägs av Ivan och Ellinor Lundberg, men verksamheten håller på att tas över av döttrarna Hanna och Frida och svärsonen Nico. Evelina Frölander, en av de anställda på gården, är den som mestadels kör den nya el-drivna hjullastaren.

Huvudfokuset är mjölkproduktion, med i huvudsak holstein, men även jersey och SRB. Varje dag kommer mjölkbilen för att hämta cirka 4 500 liter mjölk till Norrmejerier.

Utöver mjölkkor har man även kvigor samt kalvar för köttproduktion. Totalt finns cirka 500 djur på gården.

På gården har man även börjat odla korn i mindre skala och har förutom 100 hektar betesmark även 450 hektar skog. 

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 juni 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det är kunden som betalar

Krönika: Har du under senaste åren hört uttrycket ”Pricing power”, eller prissättningskraft på svenska? Det handlar om företag som har möjlighet att höja priserna utan att tappa marknadsandelar. I tider av inflation har begreppet aktualiserats då möjligheten för företag att föra över högre produktionskostnader på konsumenterna påverkar inflationens utveckling över tid. Hur står det till med lantbruksföretagens prissättningskraft?

 

Kommentera