okt
25
2023

FoU-dagar 2023 - Beredskap och försörjningsförmåga

Två dagar med fokus på forskning och utveckling inom ekologisk produktion.

Dagarna arrangeras av Jordbruksverket tillsammans med SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok) samt Hushållningssällskapet.

När: 25–26 oktober

Var: Linköping.

Årets FoU-dagar om ekologisk produktion inleds av Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin följt av Ingrid Petersson, en särskild utredare för utredningen om en ny livsmedelsberedskap. Kateryna Shor, nationell koordinator för Organic Trade for Development in Eastern Europe (OT4D) i Ukraina, tar sista delen av inledningen.

I sessionen diskuteras betydelsen av ekologiskt lantbruk från olika perspektiv kring förberedelse för och erfarenhet av kris.

FoU-dagarna fortsätter sedan med parallella pass med inriktningarna husdjur, växtodling och trädgård samt postersession.

Dagarna avslutas med ett panelsamtal efter anförande av Nicolas Lampkin, Organic Policy Consultancy, som delar med sig av hur nationella och europeiska regler och visioner för ekologiskt jordbruk påverkar på kort och lång sikt.

Mer information: https://jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/kurser-och-seminarier/arkiv/2023-10-25-fou-dagarna-2023

Kontakt: ekoradgivning@jordbruksverket.se gunilla.johansson@jordbruksverket.se 036-15 81 08

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera