Flera ansöker om undantag från restriktionerna

ASF. Ansökningar om undantag från restriktionerna i den smittade zonen börjar trilla in. På tisdagskvällen hade cirka 60 ansökningar gällande exempelvis skogsbruk och lagring av spannmål kommit in till Jordbruksverket.

Jordbruksverket förtydligar att det ännu inte är bestämt varken exakt var stängslet runt kärnområdet ska placeras eller vilken typ av stängsel det kommer att bli. Foto: Mostphotos

Vid tisdagens pressträff rapporterades inte några nya fynd eller fall av ASF. Avsökningen av området har haft uppehåll under måndagen och tisdagen och ska återupptas under onsdagen.

− Vi förbereder också ”storsöket” som kommer att ske till helgen, fredag, lördag, söndag, där vi söker i det större området, sa Börje Adolfsson, insatschef vid Jordbruksverkets operativa avdelning i Fagersta.

Katarina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket kunde rapportera att cirka 60 ansökningar om undantag från restriktionerna i den avspärrade zonen hittills har kommit in.

− Många gäller underhåll av elnät, vattenledningar med mera. Men även en del som rör skogsbruk. Vi har gett ett par muntliga bifall som gäller beslut om lagring av spannmål utanför den smittade zonen, för här behövde vi göra en del skyndsamt för att spannmålen inte skulle förstöras.

Förtydligande om stängslet

Katarina Gielen kom även med ett förtydligande gällande det stängsel som ska sättas upp runt kärnområdet. 
− Jag vill förtydliga att vi arbetar med att fastställa exakt var stängslet ska vara. Det gör vi bland annat i dialog med markägarna, så det är inte så att vi nu exakt har bestämt var stängslet ska gå. Vi har inte heller beslutat om vilken slags stängsel som blir aktuellt. Det skrivs om att det ska bli elstängsel men det har vi ännu inte beslutat om. Stängslet behöver också underhållas och det är en av de sakerna som vi väger in när vi väljer vilken slags stängsel som blir aktuellt. Det kan vara så att vi landar i en kombination men vi har inte landat än i vilken typ av staket som blir aktuellt.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det är kunden som betalar

Krönika: Har du under senaste åren hört uttrycket ”Pricing power”, eller prissättningskraft på svenska? Det handlar om företag som har möjlighet att höja priserna utan att tappa marknadsandelar. I tider av inflation har begreppet aktualiserats då möjligheten för företag att föra över högre produktionskostnader på konsumenterna påverkar inflationens utveckling över tid. Hur står det till med lantbruksföretagens prissättningskraft?

 

Kommentera