nov
27
2023

Individuella kalvningsintervall kan gynna mjölkproduktionen

HUR LÅNG ÄR DEN OPTIMALA LAKTATIONSLÄNGDEN?

Annica Hansson är en välkänd produktionsrådgivare på VÄXA och doktorand som under flera år forskar på optimala kalvningsintervall på andra kalvare och äldre kor. En studie för individuellt anpassade kalvningsintervall för att ta hänsyn till kons förväntade potential att producera mjölk i kommande laktation.

Berte Gård är en av gårdarna som använt sig av strategin för senarelagd seminering av högavkastande kor med flack laktionskurva. Vi tar del av studiens senaste sammanställning och lyssnar till Bertes erfarenheter.

Plats: Berte Gård, Vastad 110 31167 Slöinge

Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är lantbruksföretagare eller rådgivare. Vid frågor kontakta emma.svensson@agrovast.se eller elvira.lund@agrovast.se.

Viktigt att du anmäler dig senast 23 november via www.gronamoten.se.

Varmt välkommen!

Agroväst Gröna Möten möjliggörs genom finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Region Halland, LRF, Nötkreatursstiftelsen, Sparbanksstiftelsen Lidköping och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Öppna dörren för framtiden

Krönika: Medelåldern på svenska bönder är hög. Nästan 40 procent av jordbruksföretagarna är över 65 år enligt siffror från SCB. Andelen äldre företagare ökar medan det totala antalet företagare minskar. Just här i norra Sverige blir det så tydligt när en bonde försvinner från en by för helt plötsligt kan det börja bli många mil mellan gårdarna. Antalet betande mular sjunker och vi står mer ensamma än någonsin, på flera sätt. Husen på gårdarna är lågt värderade, man väljer att bara stänga ladugårdsdörren när skulderna är betalda, bo kvar (eller ha kvar som ett sommarställe) och marken läggs i träda och putsas varje år. Den jordbrukspolitik som drivit den utveckling vi sett sista halvseklet, är en stor del av vad som står i vägen för framtidens möjligheter till en svensk livsmedelsproduktion.

 

Kommentera