Agritechnica 2023: Inspirerande teknikutveckling i kontrast till debattens generaliseringar
Äntligen sitter jag åter på mässan Agritechnicas presscenter i Hannover och skriver ledare. På grund av covid-pandemin var det väldigt länge sedan. Mycket har hänt inom jordbruket sedan förra mässan, 2019. Det är inspirerande att se den snabba och pragmatiska teknikutvecklingen.
Klimatomställningen är såklart fortsatt på allas läppar, även om ordet hållbarhet är mer inne i år. I det kan man baka in många aspekter och det är skönt att långsiktig hållbarhet i livsmedelsförsörjningen ersätter ensidigt fokus på att mäta koldioxidekvivalenter.
Elektrifiering är en stark trend, men det har skett ett tillnyktrande hos maskintillverkarna om i vilka sammanhang det är realistiskt på kort sikt. För stationära arbeten och inomgårdsjobb med fordon är all teknik på plats och kalkylen för att gå över till eldrift kan vara god.
För tunga fältarbeten lyser de realistiska lösningarna i många fall fortsatt med sin frånvaro. Det blir än så länge för kort driftstid, det blir för dyrt och maskinerna blir för tunga. Vi kan på mässan se maskintillverkare som vågar fortsätta utvecklingen av maskiner med förbränningsmotorer för biobränslen, parallellt med utvecklingsarbete för eldrift. Det är klokt, för hur gärna än Europas politiker vill se en annan utveckling så bjuder fysikens lagar på en del utmaningar, som fördröjer elektrifiering i de tyngsta och mer mobila tillämpningarna.
Mognande robotik
Senast Agritechnica gick av stapeln var det översvämmat med startup-företag inom fältrobotik och digitala lösningar för precisionsodling och driftstyrning. Utvecklingen på området är säkert lika snabb idag, men det känns fint att se att det utkristalliserat sig mer konkreta produkter med tydligare bondenytta ur myllret av start-up företag.
Utvecklingen av fältrobotar är fortfarande i ett mycket tidigt skede men för viss odling finns det nu färdiga maskiner i drift till hanterbart pris. För mer extensiv odling som spannmål och för varierande markförhållanden är det mer utmanande att få till prisvärda autonoma system.
Det blir spännande att se om framtidens mest konkurrenskraftiga system blir större, kraftfulla fältrobotar eller svärmar av små billiga som jobbar i kluster. Det har vi inte sett än.
Framtiden är tudelad
De stigande räntorna och kärvare ekonomi även i jordbruket sätter sina spår här på Agritechnica. Det syns inte så mycket i montrarna, men det hörs i samtalen. Länge har kunder ifrågasatt den extremt snabba kostnadsutvecklingen för jordbrukets stora, nödvändiga maskiner. Hur många behöver alla finesser och 700 hästkrafter?
När de mest framgångsrika maskintillverkarna snart också har betat av sina överfulla orderböcker skymtar lite mer fokus på de prismässigt mer överkomliga modellerna. De asiatiska maskintillverkarna gör allt bättre jordbruksmaskiner, men jag tror inte marknadsledarna tänker sitta still med mer tomma orderböcker utan riktar blickarna mer mot driftkostnader och optimerad maskinkostnad. Det är i så fall en sund utveckling.
Stefan Ljungdahl