”Vårt mål är att vara i toppen”

Decembers traktorstatistik summerar upp traktoråret 2023. Och det står klart att John Deere håller ledningen även denna gång.

Emil Stolpe Nordin i John Deeres en hektar stora monter på Agritechnica i Hannover november 2023.

Jordbruksaktuellt har vid två tillfällen pratat med Emil Stolpe Nordin, Group sales manager på Green Deer i Sverige. Första tillfället var på Agritechnica i John Deeres en hektar stora och välbesökta monter. Och därefter i början av det nya året för att ta tempen på traktorförsäljningen för år 2023.

Agritechnica 2023 var verkligen en efterlängtad mässa enligt Emil. Och för John Deere har det varit en intressant resa sedan den förra mässan som hölls 2019.

– Då hade John Deere en framträdande ”Future Zone” mitt i montern där vi utforskade framtida möjligheter. Det som utmärkte sig under 2023 års Agritechnica är att många av de koncept som diskuterades 2019 nu är verklighet och finns på marknaden, säger Emil och fortsätter:

– Ett exempel är vår eAuto­Powr, eller E-IVTn, en elektrisk steglös transmission utan hydrauliska delar, som nu är tillgänglig på marknaden. Eller See & Spray-tekniken som diskuterades i Future Zone under 2019, och som nu är en praktisk verklighet.

I montern kunde besökare även titta närmare på John Deeres 8R traktor med ett integrerat autonomt system.

Ser du en ökad efterfrågan på autonoma traktorer i Sverige?

– Ja, jag tror definitivt att intresset för autonoma traktorer ökar i Sverige. Framför allt tror jag att tekniken kommer att bli alltmer accepterad, särskilt eftersom den integreras med vanliga traktorer. Vår autonoma traktor tillåter lantbrukarna att använda den både manuellt och autonomt, vilket gör den flexibel och anpassningsbar för olika jordbruksapplikationer.

Kan du förklara varför John Deere fortsätter att hålla sig i toppen gällande traktorförsäljningen?

– Dels har vi en väldigt bra produkt. Och vi arbetar mycket med precision-Ag tekniken. Det svenska jordbruket är i teknisk framkant och vi kan erbjuda rätt produkt för den teknikintresserade kunden. Dessutom har vi ett starkt återförsäljarnätverk nära kunderna som ger oss en stark konkurrens­fördel.

Utöver det menar Emil att John Deere har bevisat sin pålitlighet genom att leverera det som utlovas, även om det skulle uppstå utmaningar med maskinernas prestanda.

– Kunden känner att vi finns där när det behövs, vilket starkt bidrar till vår framgång.

Hur skulle du sammanfatta 2023 när det gäller traktorförsäljning?

– Året 2023 har över lag varit starkt när det gäller traktorförsäljning. Vi ser positiva resultat och även om slutet av året möjligen har haft vissa nedgångar i orderingången, förväntas detta inte skapa någon akut situation för 2024.

Vilka trender har märkts av i efterfrågan på olika modeller?

– Vi ser en liknande trend som vi har sett de senaste åren. Kunden tenderar att välja större och starkare modeller, vilket är en naturlig utveckling. Investeringar görs med ögon mot framtiden, och flertalet traktor­serier utvecklas för att bli både större och kraftfullare. En betydande trend är också den ökande efterfrågan på avancerad teknik i traktorerna. Vi från John Deere ser en ökad popularitet för högspecade traktorer med avancerad teknologi, medan efterfrågan på lågspecade traktorer har gått ner.

Vilka traktorer är era storsäljare?

– Det dominerande segmentet för oss omfattar traktorer i effektklassen mellan 150 och 250 hästkrafter men även upp till 300. Och det har hållit sig stabilt under de senaste åren. De specifika modellerna som utmärker sig i detta segment är 6R250 och 6R155.

Hur tror du att försäljningen kommer se ut under 2024?

– Det är en svår nöt att knäcka och det är den spåkulan alla skulle vilja titta i. Det finns många osäkerhetsfaktorer, särskilt med tanke på dåliga skördar i landet. Trots detta verkar det finnas en vilja att investera.

Emil tror att om det bara kommer lite positiva signaler 2024, kanske en bra etablering av en vårgröda, då kan den lilla nedgången som setts de senaste månaderna vända och sätta fart igen.

– Men även om jag är optimistisk, är det viktigt att komma ihåg att 2022 och 2023 var rekordår gällande försäljning, och en viss avmattning är möjlig. Frågan är om vi återgår till 2021 års nivåer eller faller tillbaka till 2019. En viss minskning jämfört med toppåren 2022 och 2023 bör förväntas, säger Emil Stolpe Nordin.

Antal inregistrerade traktorer över 3 ton helåret 2023

Totalt inregistrerades 2 124 traktorer under 2023, vilket var något färre än 2022 då 2 216 traktorer inregistrerades. Bland de olika märkena var det John Deere som stod för flest inregistreringar, med 548 traktorer, vilket står för nästan en fjärdedel av alla traktorer 2023. Likt 2022 års statistik ligger John Deere, Valtra och Massey Ferguson i täten. Källa: Stregi

Antal inregistrerade traktorer över 3 ton - december 2023

I december tog John Deere tillbaka förstaplatsen efter att ha legat på en andra plats under november. Totalt inregistrerades det 221 traktorer i december vilket är 77 fler än under förra månaden. Källa: Stregi

Fördelning hästkrafter helåret 2023

De flesta inregistrerade traktorerna finns inom hästkraftssegmentet 165-300 hästkrafter. Källa: Stregi

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 januari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera