Tyskland: Lantbrukare blockerar vägar i protest

Tyska regeringens förslag om att slopa skattelättnader för lantbruket för att spara pengar har mötts av massiva protester i hela landet.

I flera Tyska städer blockeras vägarna av traktorer och lastbilar. Ett sätt för de tyska lantbrukarna att visa sitt missnöje. 

Förslaget från den tyska federala regeringen att man tänkt avskaffa rådande diesel- och fordonsskattebefrielser för jordbruket, har fått lantbrukare runtom i hela Tyskland att protestera på gatorna. Både i Berlin, Dresden och på många andra platser i Tyskland har vägar spärrats av med traktorer, lastbilar och andra fordon.

Visar sitt missnöje

Enligt den tyska tidningen Agrarheute får många människor börja sin måndag på ett lite annorlunda sätt än vanligt. Polisen har varnat om att pendlare måste vara ute i god tid och förbereda sig på trafikstockningar, på grund av lantbrukarnas missnöje.

”Vi vet att det såklart kommer att bli restriktioner och trafikstörningar. Därför ber jag befolkningen att förstå detta”, sade Joachim Rudwied, ordförande för tyska bondeorganisationen DBV, i en intervju med tyska ZDF. Han menade att protesterna handlar om bondefamiljerna och om framtiden för den inhemska produktionen.

Stor gemensam protest

I dag (den 8 januari) planerade lantbrukarna att trappa upp protesterna ytterligare. Över hela republiken ska man genomföra en samlad åtgärd för att visa sitt missnöje. Under dagen kommer traktorer att rulla från Berlin till München. Man vill helt enkelt att de föreslagna nedskärningarna av skattebefrielserna för jordbruket stryks helt och hållet. Fler demonstrationer, blockader och demonstrationer planeras under hela veckan.

Missnöjet bland de tyska lantbrukarna har funnit länge, på grund av höga krav, skatter och en känsla av att vara ensam och ouppskattad. Droppen blev regeringsplanen i början av december. Enligt den ska lantbrukarna också bidra till besparingar och de skattelättnader som de tidigare haft rätt till, ska avskaffas för att spara runt 900 miljoner mer i statskassan.

Demonstrationerna har redan pågått under hela december och nu gått in på det nya året. Och det har varit livliga diskussioner mellan lantbruket och politiken. Den 4:e december tog politikerna ett steg tillbaka och sa att de inte längre vill avskaffa fordonsskattefriheten och att skattelättnaden för diesel inte ska tas bort på en gång, utan gradvis. Men enligt Agrarheute räcker det inte för många bönder, och därför äger protesterna fortfarande rum.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 januari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera