maj
22
2024

2-dagarskurs i Tiveden- Klimatanpassning och skog

Praktisk kurs om klimatförändringar, klimatanpassning med inspirationsexkursion.

Den här kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om hur du ska komma igång med klimatanpassning, förstå vilka klimateffekter skogsbruket i Sverige kommer påverkas av, och lära dig metoder för att analysera vad du eller verksamheten du arbetar i behöver anpassa sig till.

Under två praktiska dagar lär du dig att planera för klimatanpassning och får inspireras med en heldags exkursion där vi gemensamt tittar på inspirerande exempel ute i skogen. Under ena kursdagen guidar våra vana kursledare Alexandra och Christian genom verktyg och arbetssätt för att jobba med klimatanpassning.

Du får öva och pröva hur du förstår dina eller din organisations klimatrisker och möjligheter, skapa dig en bättre förståelse för hur du väljer lämpliga anpassningar och hur du skapar en klimatanpassningsplan som passar dina eller organisationens långsiktiga målsättningar.

Dagen är fylld med mängder med praktiskt arbete och erfarenhetsutbyte med övriga kursdeltagare. Inspirationsexkursionen vid kurstillfället i Tiveden, Västergötland: Lövskog, blandskog och framtidssäkring på Sveaskogsfastighet: Guidade av Rebecka Mccarthytune, som är skogsskötselspecialist med fokus på klimatanpassning på Sveaskog, pratar vi framtidssäkring, blandskog och att balansera flera målsättningar på ett stort innehav.

Naturnära skogsbruk i Tiveden: I Tiveden har många initiativ tagits sedan mer än tio år. Initiativ som handlar om att finna alternativ till det konventionella skogsbruket och att utveckla metoder för att arbeta med naturnära skogsbruk.

Markägaren Anders Tivell välkomnar oss till sin fastighet där han under många år skött sin skog med naturnära skogsbruk som målsättning. Anders och Peter Arne, som är ägare av Finnerödja skogstjänst, samt Martin Jentzen, ger oss en introduktion till nyttor, ekonomi i naturnära skogsbruk och på vilket sätt det framtidsäkrar i ett klimat som förändras.

Det är kostnadsfritt att delta i kursen och boende ingår för samtliga deltagare på Ösjönäs resort. Kostnad för egen resa och kvällsmiddag tillkommer!

Anmälan: https://q.ja.se/qCzs3

När: 22-23 maj

Var: Tiveden, Västergötland

För mer information kontakta Alexandra Birger Röör, alexandra.birger-roor@smhi.se Om projektet: https://www.smhi.se/klimatetskogen

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera