Världens spannmålsskördar slår nya rekord

Trots krig i en av världens viktigaste spannmålsregioner, ogynnsamt väder och förändringar i klimatet, skördas det nu större mängder spannmål än någonsin tidigare. 

Produktionen av majs har ökat kraftigt med 20 procent på tio år. Foto: Ausrine Öhrström

Patrik Eklöf på Jordbruksverket, har följt utvecklingen av världens spannmålsproduktion: 

– Rekordskörd på gång 2023/24, det är den som vi har skördat nu. Framför allt beroende på en väldigt stor produktion av majs, säger Patrik Eklöf, i en intervju med Sveriges Radio och fortsätter: 

– Det är mest USA som har återgång till en högre produktionsnivå jämfört med tidigare. Trots vissa utmaningar, som exempelvis El Niño-effekter i Brasilien och Argentina, där det periodvis har varit både för mycket nederbörd och för varmt, verkar skördarna även där vara ganska bra. 

Majs upp 20 procent

Den mest odlade spannmålsgröda i världen är majs med en ny rekordproduktion på 1,2 miljarder ton. På andra plats kommer vete med en produktion på 0,8 miljarder ton, medan ris ligger strax över en halv miljard ton. Produktionen av ris har varit stabil under de senaste åren, medan produktionen av majs har ökat kraftigt med 20 procent på tio år.  

Dels har arealen av majs ökat, men skördeökningen beror främst på ökad produktivitet genom användning av högavkastande sorter. Liknande förbättringar i produktivitet syns också för vete, med en ökning på 9 procent under samma tidsperiod, rapporterar Vetenskapsradion.  

Ojämna skördar

Men skördarna ökar inte jämt och överallt. Till exempel var den svenska spannmålsskörden 2023 generellt sämre än normalt, delvis på grund av ogynnsamt väder. Trots detta pekar den globala trenden tydligt uppåt enligt Patrik Eklöf. Hans arbete går ut på att analysera och sammanställa data från en mängd olika källor, såsom myndigheter i olika länder, FN-organ, OECD, branschorganisationer och analysföretag. 

– Totalt sett så är det en stadig trendmässig ökning, säger Patrik. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste