Agri Syd är i gång med Krone Premos

Agri Syd har investerat i Krone Premos - en mobil pelletspress, för att kunna utnyttja halmen på bästa sätt.

 

Processen i pressen börjar med placering av storbalar av exempelvis halm på avlastarbordet. Därefter registreras balens storlek. Sedan skärs balsnörena av och samlas via en smart funktion in i en säck. Halmen och matrisen, den del av maskinen som komprimerar pelletsen, matas sedan in i pressen. Matrisen uppnår sedan en temperatur på 70 till 80 grader, vilket krävs för att få igenom pelletsen. 
Foto: Ausrine Öhrström


Det var under Borgeby fältdagar 2023 som Agri Syd köpte Krone Premos av Agrizon Maskin i Ekeby, som är återförsäljare till Krone. Pelletspressen är den första av sitt slag i Sverige.  Nu är pressen uppstartad, och allting har rullat på bra, skriver Agrizon Maskin, i ett pressmeddelande.

Krone lanserade sin pelletspress 2019. Hos Agri Syd ser man investeringen som ett steg mot att kunna förädla den halm som produceras i företaget. Agri Syd är beläget utanför Tågarp i västra Skåne och driver i dag cirka 2 000 hektar.

Andra målgrupper för pelletspressen är häst- och stallägare, smågrisproducenter, fjäderfäbesättningar samt kött- och mjölkproducenter.

Pelletspressen fungerar med flera olika material så länge materialet har en torrsubstanshalt på cirka 84 procent. Hos Agri Syd planerar man att tillverka pellets av halm från spannmål och raps, samt lusern och gräs. Målet med pelletspressen är att uppnå en årlig produktion på 4 000 ton. Pressen kan användas både stationärt och mobilt. Hos Agri Syd är planen att främst använda den stationärt, eftersom det finns många fördelar med att pressa halmen med en storbalpress, lagra den och sedan göra pellets när skörden är avklarad.

Pressen arbetar i stort sett automatiskt, men vid starten och slutet av varje arbetspass behövs lite manuellt arbete för att få rätt temperatur. Det görs genom att tillsätta lite rapsolja som ska hjälpa pelletsen igenom matrisen. Att ta bort det färdiga materialet görs också manuellt. Maskinen registrerar hur mycket halm som matas in i pressen och hur många pellets som produceras. Det underlättar kontrollen av produktionen. 
Foto: Ausrine Öhrström

Pressen i gång

– Uppstarten har gått bra och vi har fått god hjälp av Agrizon Maskin. Dessutom har vi haft tekniker från Krone här, som även de har varit delaktiga i uppstarten. Samarbetet med Agrizon fungerar bra och vi är väldigt nöjda med personalen som hjälpt oss i gång, säger Martin Carlsson, driftsledare på Agri Syd AB.

Enligt Joakim Alvarsson, vd på Agrizon Maskin, har de alltid har haft ett bra samarbete med Krone och kommer att fortsätta det även i framtiden genom Krones nya importör Farmers First.

För att använda pressen krävs en traktor med minst 400 hästkrafter. Det behövs också en person i traktorn för övervakning och styrning. Och en hjullastarförare för att transportera halm till avlastarbordet och för att föra pellets från pressen. Foto: Agrizon Maskin

Ny i Sverige

– Just Premos-maskinen är ju lite speciell och vi har följt detta projekt tillsammans med Krone under en längre tid. Redan sommaren 2017 var jag på Jylland i Danmark när denna maskin provkördes i fält. På Borgeby Fältdagar 2023 fick vi chansen att i Sverige visa upp den för första gången och vi hade en rad av intressenter.

En order på de två första maskinerna i Sverige lades redan på mässan och den första är nu alltså levererad till Agri Syd. Den andra maskinen är såld till en kund i södra Skåne, en samarbetspartner till Agri Syd och den kommer att levereras i mars 2024.

– Jag känner grabbarna bakom Agri Syd väl och vi har en god relation sedan många år genom deras andra företag där vi också är leverantör. Vi har haft även en lång relation med Sydhalm som Agri Syd nu förvärvat, de har varit en av våra stora kunder på Krones Big Pack storbalspressar, säger Joakim Alvarsson.
 

– Vi har alltid jobbat med Krone och haft ett bra och nära samarbete. Det fortsätter vi med även i framtiden, med Krones nya importör Farmers First, säger  Joakim Alvarsson, vd på Agrizon Maskin.       Foto: Agrizon Maskin

 

Agri Syd AB

Agri Syd AB bildades 2022 och är beläget utanför Tågarp i västra Skåne. Företaget ägs av en konstellation bestående av representanter från branscherna lantbruk, entreprenad, rådgivning och ekonomi. Man odlar höstvete, höstraps, vårkorn, havre och sockerbetor på en totalareal på cirka 2 000 hektar.

 

Agrizon Maskin

Agrizon Maskin ägs av Joakim Alvarsson och är beläget i Ekeby i västra Skåne. Företaget säljer lantbruksmaskiner av märkena Krone, Amazone samt Case IH. Arbetsområdet är hela västra Skåne och man har under flertalet år jobbat med Krone och Amazone.  I företaget finns tio anställda och 2022/2023 låg omsättningen på 72 miljoner.Källa: Agrizon Maskin

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 03 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste