apr
4
2024

Faror på betet

Betessläppet närmar sig - förberedelser och faror att vara medveten om.

Snart släpps djuren ut på bete, vilket brukar göra arbetet lättare, men det finns även risker. Kalvar kan drabbas av sjukdomar och brist på vitaminer och magnesium. Insekter som knott och giftiga växter och vattenkällor kan vara farliga. Betebrist och oönskade föremål som bly och skräp kan också leda till dödsfall. Frasbrand och mjältbrand är ovanliga men allvarliga, inte minst schmallenbergvirus. Anett Seeman och Anneli Larsson från Gård & Djurhälsa föreläser i ämnet för oss. Lantbrukaren Jens delar sina erfarenheter om farorna och hur man tar sig igenom dem.

När: 4 april 11.30-16.00

Var: Skedala Bygdegård i Halmstad

Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är lantbruksföretagare, studenter eller rådgivare. Ett samarrangemang mellan Hallands Nötköttsproducenter och Agroväst Gröna möten.

Vid frågor kontakta emma.svensson@agrovast.se eller elvira.lund@agrovast.se.

Mer information och anmälan: Senast 28 mars via www.gronamoten.se. 

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera