Varifrån kommer köttet?

Det ska restauranger informera sina gäster om. Regeringen ger nu Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll ska informera konsumenter om ursprungsland för kött.

Det ska vara lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang eller i ett storhushåll som när man handlar i en butik. Det tycker regeringen som nu ger Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter. Foto: Mostphotos 

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning. Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger landsbygdsminister Peter Kullgren, i ett pressmeddelande.

Regeringen har innan valt att avvakta med att införa nationella regler om ursprungsinformation av kött i storhushåll och på restaurang. Då man inväntat EU-kommissionens utlovade revidering av EU:s livsmedelsinformationsförordning. Men i och med att någon sådan inte har presenterats och att det inte heller finns någon plan om när det ska ske, väljer den svenska regeringen att gå vidare på egen hand nationellt.

Angelägen fråga

Uppdraget till Livsmedelsverket handlar om att ta fram föreskrifter kring ursprungsmärkning av färskt, kylt, fryst och malet kött av gris, nöt, get, får och fjäderfä som serveras på restauranger och i storhushåll. 

Regeringen skriver att det är en angelägen fråga för såväl svenska lantbrukare som konsumenter.

Flexibelt sätt

Man vill att den administrativa bördan för kommuner, regioner och företagen ska vara så liten som möjligt. Det ska också finnas flexibilitet i på vilket sätt information om ursprung ska förmedlas. Till exempel att den kan lämnas muntligt när en konsument frågar.

Senast den 15 december i år ska uppdraget redovisas.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera