Traktorstatistik: Massey Ferguson tar ett kliv

I april månads traktorstatistik fortsätter John Deere att toppa ledningen. Massey Ferguson har dock ökat sina inregistreringar med en fjärdedel jämfört med föregående månad, och tar därmed en stark andra plats. 

Antal inregistrerade traktorer öve tre ton. Som en jämförelse så hade John Deere (51) inregistreringar i mars, Massey Ferguson (29) medan tredjeplatsen då var Case Ih:s (21), men där Valtra nu knipit tredjeplatsen mot förra månadens (19) inregistreringar. Källa: Stregi

Totalt inregistrerades 189 traktorer över tre ton i april. Vilket motsvarar antalet inregistreringar från samma period förra året (186).

Intresset för John Deere fortsätter vara jämt, men Massey Ferguson ser nästan en fördubbling av inregistreringar jämfört med april 2023 då (22) traktorer inregistrerades. 

Minskning med 16% på ett år

Hittills i år har totalt 562 traktorer över tre ton inregistrerats. Jämfört med 2023 är det ett tapp på 106 taktorer då fjolårets siffra i mars låg på 668 inregistreringar.  

Denna gång har vi pratat med Lars Frössling, lantbrukssäljare på Andrésen Maskin för att få inblick i hans tankar om traktorförsäljningen i Sverige. I dag är firman etablerad på fyra orter i västra Sverige, Uddevalla, Brålanda, Säffle och Göteborg.

Lars Frössling är uppvuxen med lantbruk och har arbetat inom branschen i många år. Han har även varit aktiv inom tävlingsplöjning och började sin yrkeskarriär på Lantmännen år 1970. Sedan dess har han fortsatt att arbeta inom olika områden inom lantbruksbranschen. Foto: Andrésen Maskin 

Hur har er traktorförsäljning gått hittills i år? 

– Försäljningstakten är något lägre än motsvarande period 2023. Men vi har ju satsat i Göteborg och där har vi haft en kraftig uppgång. Man har inte haft någon större anläggning här förut men behovet har funnits. Jag började här i augusti förra året, och jag har många gamla kunder som följt med mig från de cirka 34 åren som jag sålt maskiner, säger Lars.  

Vilka modeller säljer ni mest av?  

– De modeller som vi säljer mest av är Massey Ferguson 5S145 och Massey Ferguson 6S180. Det är maskiner som passar många och som är väl utrustade och driftsäkra.  

Ser du några klara förändringar i hur folk köper traktorer nu jämfört med för tio år sedan? 

– Man jämför produkter på ett helt annat sätt i dag tack vare medial exponering. Närheten till servicen och är också väldigt avgörande vid köpbeslut, tillsammans med produkten och dess kvalitet. Finansieringsalternativen spelar också en betydande roll. Det är dessa faktorer som spelar in.

Hur ser intresset ut för Massey Ferguson i Sverige? 

– Intresset för Massey Ferguson i Sverige verkar vara jämnt fördelat över olika regioner. Medan marknaden för närvarande har sett en nedgång under det första kvartalet, förväntar jag mig att detta kommer att förändras med tiden. Massey Ferguson har ju satsat på de här mellanklasstraktorerna men det växer även uppåt i storlek och det finns många fina nya modeller. 

Vad tror du om köpkraften hos lantbrukarna resten av året? 

– Jag tror att den kommer att öka, men det är beroende på räntepolitiken och finansieringsalternativen. För intresset finns, och köpkraften hos vissa grupper är rätt så stor. Men sen så beror det alltid på utfallet av vårbruket och skörden, avslutar Lars.    

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera