Stort intresse för Agrovästs senaste satsning

Genom etableringen i företagsbyn vid Nuntorp gård hoppas Agroväst nå ut till fler lantbrukare.

 

Emma Hansson vd på Agroväst säger att etableringen vid Nuntorp gård varit på gång under en period och att det känns fantastiskt att nu äntligen vara på plats!Foto: Agroväst

Agrovästs mål är att stötta och hjälpa lantbruket för att stärka lönsamheten och förmågan att ställa om produktionen för att möta utmaningarna som finns i branschen. För att ytterligare komma närmare lantbrukare och företag med kopplingar till de gröna näringarna har Agroväst nyligen etablerat sig i företagsbyn på Nuntorp Gård i Brålanda. Genom projektet SmartAgri vill man kunna erbjuda kostnadsfritt stöd till fler små och medelstora företag som utvecklar tekniklösningar för framtidens lantbruk.

– Den här satsningen är ett viktigt steg i vår utveckling, det innebär att vi kommer närmare lantbrukare och företag med kopplingar till den gröna näringen i Fyrbodal, säger Emma Hansson vd på Agroväst till Jordbruksaktuellt.

Agroväst kommer att via Gröna möten erbjuda kostnadsfria föreläsningar och workshops på Nuntorp gård och i närområdet. Syftet med Gröna möten är att sprida kompetens, best practice och vara en plats för att mötas och samverkan inom gröna näringar. Och den som ska hålla i rodret är 23 årige Oskar Reineling, som arbetat för Agroväst sen i september.

– Det ska bli väldigt roligt. Jag arbetar främst som eventkoordinator för SmartAgri-projektet och som samordnare för Gröna Möten i Fyrbodal och Skaraborg, säger Oskar.

– Vi är fantastiskt glada för den här utökningen och att vi nu har Oskar på plats i teamet. Det känns också oerhört roligt att kunna öka samarbetet med Nuntorp gård, Gröna klustret och alla parter i Fyrbodal, säger Emma.

Oskar är uppvuxen på en mindre gård och har ett stort intresse för djurproduktion i alla dess former, särskilt nötkötts- och lammproduktion. Innan han kom till Agroväst har han studerat till agrotekniker och därefter arbetat på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Kunskapen vi förmedlar är eftertraktad och välbehövd, säger Oskar Reineling.Foto: Agroväst

Vad var det som lockade dig till det här jobbet?

– Möjligheten att få jobba närmare människor i näringen och vara med och utforma aktiviteter efter deras behov.

Etableringen på Nuntorp gård genomfördes enbart för några månader sedan men enligt Oskar märks det redan nu att det är en uppskattad satsning i Fyrbodal. Tidigare under våren anordnade man en vårbruks-kickoff som lockade drygt 70 deltagare.

– Vi har egentligen bara fått positiva signaler kring att vi är här. Det ringer ofta lantbrukare som kommer med förslag på vad de vill att vi ska fokusera på samtidigt som fler aktörer vill samarbeta med oss, säger Oskar.

Ska kroka arm

– Redan i dag finns Gröna Klustret etablerat vid Nuntorp gård. Vi ser fram emot att kroka arm framåt för att tillsammans bli en starkare part för de gröna näringarna i Fyrbodal, säger Emma.

 I år fyller även Nuntorp gård 80 år och under året kommer man arrangera flera evenemang för att uppmärksamma detta.

Emma anser att satsningen på att få in unga i branschen är viktig och att det därför är extra roligt att kunna välkomna Oskar som är ung och relativt i början av sin karriär.

– Kompetens­försörj­ningen och att attrahera unga talanger är oerhört viktigt för oss som organisation men också en avgörande faktor för de gröna näringarna som helhet, för att säkerställa framgång för de gröna näringarna och vår framtida livsmedelsförsörjning, säger Emma.

 

SmartAgri

Projektet är ett samarbete mellan Agroväst, RISE och Skövde Science park som går ut på att ge kostnadsfritt stöd till små och medelstora företag i Västra Götaland och Halland som utvecklar tekniklösningar för framtidens lantbruk. Man arbetar för att implementeringen av ny teknik och digitaliseringen av lantbruket ska påskyndas. 

Företag kan genom SmartAgri få hjälp med produkt- och tjänsteutveckling samt kunskapsstöd, matchmaking och coaching. Vid behov kan man även få hjälp med kontakt med experter och forskare. Under ett första kostnadsfritt möte kan företag få diskutera sina idéer, behov och hinder. 

Källa: SmartAgri

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera