jun
19
2024

Hur odlar vi majs i Väst

Odlingserfarenheter och expertinsikter. 

Majsintresset har ökat i vårt område och fler börjar intressera sig för odlingen. Vårt område i väst är lite av ett gränsområde för odling men de som odlar är nöjda. Vi kommer att vara hos Emil Carlgren och Jessica Birgersson på Ramnered Gård som odlade majs under föregående år och ta del av deras och av deras granne Gunnars erfarenheter. Gunnar har en långvarig erfarenhet av majs. Vi har tagit hjälp av några av de kunnigast i Sverige inom majs för denna träff.

Linda af Gejiersstam från Lantmännen som har en mycket lång erfarenhet av majs från sin tid på Hushållningssällskapet kommer att ta upp allt om växtodlingsdelen, sortval till skörd, etablering, gödsling och ogräsbekämpning.

Ann-Theres Persson, Produktionsrådgivare/Foder VÄXA i Falkenberg, fick utmärkelsen ”Årets Rådgivare insatts” 22/23. Hon kommer att ta upp allt om utfodring med majs. Hur stora mängder man kan utfodra, vilken kvalité skall man sikta på, för både vallfoder och majs. Vilka för och nackdelar finns och när skall man skörda?

När: 19 juni

Var: Ramnered 325 Vänersborg

Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är lantbrukare och rådgivare.

Anmälan: senast 17 juni via www.gronamoten.se.

Vid frågor kontakta lars.svensson@agrovast.se.

Agroväst Gröna Möten möjliggörs genom finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Region Halland, LRF, Nötkreatursstiftelsen, Sparbanksstiftelsen Lidköping, Sparbanksstiftelsen Skaraborg och Fyrbodals kommunalförbund.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera