Kan hoppa fram och tillbaka mellan kor och fåglar

Forskare oroar sig för att fågelinfluensan (H5N1) ska utvecklas till en pandemi bland kor och senare sprida sig till människor.

 

Den initiala oron för att fågelinfluensan ska sprida sig från kor via pastöriserad mjölk är nu över i USA. Foto: Mostphotos

Hittills har de flesta kor i USA som drabbats av viruset endast fått lindrigare symptom och det gör forskarna oroade för att korna kan utgöra en perfekt reservoar för att viruset ska kunna överleva en längre tid, mutera och kunna överföras även till människor. De lindrigare symptomen bland korna gör också att de behövs provtagning för att avgöra om de blivit smittade.

Nya forskningsresultat visar även att viruset kan hoppa fram och tillbaka mellan fåglar och kor, vilket ökar risken för att det även kan få stor geografisk spridning. Det skriver tidningen Nature.

Enligt det amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (CDC) berör utbrottet flera delstater. De första fynden rapporterades in den 25 mars och det har även förekommit ett fall där viruset påvisats hos en människa. Myndigheten bedömer ändå att risken för att viruset ska smitta människor än så länge är låg men att de som jobbar i nära kontakt med korna löper högre risk.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 22 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera