Fall av newscastlesjuka i Skåne

Det är en gård med cirka 230 000 värphöns i Helsingborgstrakten som drabbats av fågelsjukdomen. Restriktioner har införts för att undvika vidare smittspridning.

Det virus som leder till newcastlesjuka cirkulerar likt fågelinfluensan bland vilda fåglar. Ett sjukdomstecken är förändringar i ägget skal. Foto: Carolina Wahlberg

Enligt Jordbruksverkets restriktioner får inga djur eller djurprodukter lämna eller komma till gården.

– Jordbruksverket har beslutat att samtliga djur ska avlivas och att stallarna därefter ska saneras. Åtgärderna är nödvändiga för att kunna bekämpa utbrottet och minska risken för fortsatt spridning av smittan, säger Ella Sigvardsson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Undersöker spridning

Man har även inlett en smittspårning för att ta reda på varifrån smittan kommit och undersöka om det finns risk att smittan kan ha tagit sig vidare.

Runt den drabbade gården finns nu en restriktionszon på 10 kilometers radie. Där gäller bland annat följande:

Fjäderfä och andra fåglar i fångenskap ska hållas inomhus.

  • Det är förbjudet för obehöriga att gå in i djurstallar med fjäderfä och andra fåglar.
  • Det är förbjudet att transportera levande fåglar (även burfåglar), kläckägg och fågelprodukter.
  • Det är förbjudet att ordna utställningar och andra sammankomster med levande fåglar.

Anmälningspliktig sjukdom

Om man som djurägare upptäcker att djuren visar tecken på newcastlesjuka som minskad äggproduktion, skinnägg eller andra skalförändringar, måste man kontakta veterinär. Sjukdomen är mycket smittsam och den är anmälningspliktig

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 22 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera