Rådgivning som gett effekt

Glenn och Emil Larsson driver mjölkproduktion på en gård mellan Åtvidaberg och Valdemarsvik. Tidigare i våras blev de Årets Greppamedlemmar i Östergötland. 

 

I mars lämnade Lovisa Granberg, samordnare för Greppa Näringen i Östergötland, över utmärkelsen Årets Greppamedlemmar i Östergötland till bröderna Emil och Glenn Larsson. Foto: Madeleine Säll/länsstyrelsen Östergötland


Gården heter Fängemåla och ligger i Åtvidabergs kommun. För två år sedan tog killarna över verksamheten efter att deras pappa gått bort. 

– Det började väldigt tufft med Ukrainakriget och många priser som stack iväg. Det var en ganska orolig tid där till en början. Men sedan ökade bland annat mjölkpriset vilket gjorde att det blev lite lugnare. Men det är som alltid, det går lite upp och lite ner hela tiden, säger 34-årige Glenn, som driver gården tillsammans med sin bror Emil, 32 år.  

På gården finns ett 80-tal mjölkkor som mjölkas i grop. Mjölkladugården är en till- och ombyggd äldre uppbunden ladugård som 2014 moderniserades med liggbås och mjölkgrop. Till gården hör 130 hektar inklusive arrenden. Allt som odlas blir till foder till djuren. Glenn och Emil odlar främst vall och lite spannmål för att föryngra vallar. 

Bra rådgivning

Det var för något år sedan som bröderna valde att gå med i Greppa Näringen. 

– Det började med att vi skulle göra en växtnäringsbalans och då tipsade Hushållningssällskapet om att vi kunde gå med i Greppa Näringen för att få det gratis. Sedan fick vi kontakt med Julia Bäckström på GGI Sweden som gjorde en foderberäkning och kom med mycket tips där från början, säger Glenn.

Till exempel hade de bara gett de större kalvarna kross och tyckte att de ändå växte ganska bra. Men efter råd från Julia började man ge samma färdigfoder som korna får. Något som har lett till en stor skillnad när det kommer till tillväxten på kalvarna och att de har kunnat seminera kvigorna tidigare.

– Vi har sänkt inkalvningsåldern vilket har gjort stor skillnad, säger Glenn. 

Vad ger det er att vara med?

– Att vi får en effektivare produktion, med mindre insatser, säger Emil.

– Det som vi framförallt har använt oss av är foderrådgivning. Det var det första steget vi tog. Man får välja lite olika steg som man kan göra. Nu är vi inne på ett annat steg som handlar mer om grovfoderodling och planering, säger Glenn.

Hur känns det att ni fick det här priset?

– Det känns väldigt roligt att bli uppmärksammad! Vår foderrådgivare Julia Bäckström på GGI Sweden hjälper oss mycket och har hjälpt oss att komma dit vi är i dag. Hon är väldigt drivande och pushar på. Julia har visat att det inte behöver handla om stora och kostsamma saker, utan att enklare insatser kan göra ganska stor skillnad, säger Glenn och fortsätter:

– Innan tyckte vi att korna fick lite väl höga fodergivor, och de orkade inte heller mjölka på det. Nu tycker vi att vi ger lägre givor kraftfoder och mer rätt i stället. 

– Ja, dels har vi sänkt mängden färdigfoder och så har vi kompenserat med en energitopp när de kalvar in. Då blir inte givorna lika höga. De kommer igång och det känns som att de ökar mer i mjölk också, säger Emil.

Efter den första kontakten genom Greppa Näringen har samarbetet med Julia fortsatt.

– Vi räknar foder en gång i månaden och hon brukar gå in även mellan det för att kolla så att vi ligger rätt. Hon är väldigt engagerad, säger bröderna. 

Vad har ni för foder till djuren?

– Främst ensilage men förra året blev det även en hel del helsäd. Annars brukar vi tröska en del för att få lite spannmål och halm. Men vi hade som tur var en del halm i lager. Så vi har klarat oss ganska bra, men vi kompletterar med spån, säger Glenn.

Även foderlagren är okej på gården. 

– Det var tredjeskörden förra året som räddade allting. Första skörden var inte så stor. Så då var man ganska oroad. Men det blev bra med foder till slut i alla fall, säger Emil. 

Lagom nivå

Att hålla på med mjölkkor är kul tycker bröderna. 

– Det är mycket jobb men samtidigt är det något man tycker är väldigt trevligt också, säger Glenn som tycker det är ett varierande arbete. 

– Det är en livsstil att driva en gård, fyller Emil i.

Det finns i nuläget inga planer på att utöka antalet kor på gården. 

– Vi tycker att det här är en ganska behaglig nivå nu. Så vi satsar på att bli bra och effektiva på det vi har. Men man vet aldrig vad som händer i framtiden, säger Emil.  

Vad driver er?

– Intresset! Att en tycker att det är roligt, säger Glenn och Emil håller med.

– Det är kul att se vilken skillnad det blir när man gör ändringar. Till exempel när vi ändrade foder till kalvarna, säger Emil.

 

Fängemåla gård AB

Vem: Bröderna Glenn och Emil Larsson

Var: Mellan Åtvidaberg och Valdemarsvik i Östergötland 

Vad: Mjölkproduktion och växtodling

Odlar: Vall och en del spannmål

Djur: 80 mjölkande

 

Nominering/motivering:

 För att entusiastiskt gå från Greppa Näringen rådgivning till handling.

”Bröderna Glenn och Emil Larsson har tagit till sig rådgivning och genomfört praktiska förändringar som gett en ökad tillväxt på kvigorna och sänkt inkalvningsåldern vilket lett till en ökad produktion. 

Därutöver har de även ändrat utfodringen till korna och har kunnat öka avkastningen samtidigt som kraftfodergivan har kunnat sänkas. 

Det är det som Greppa Näringen handlar om - bättre produktion, bättre lönsamhet men med minskad miljöpåverkan.”

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 02 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera