”Landets jord-och skogsbrukare har höga förväntningar på våra nyvalda svenska ledamöter”

Det säger LRF:s förbundsordförande om EU-valet och menar att kommande mandatperiod kommer kräva beslut i flera för branschen avgörande frågor.

”Vi har en viktig period framför oss. Nästa mandatperiod kommer kräva beslut i flera avgörande frågor som säkerhetspolitiken, klimatet och livsmedelssäkerheten i Europa”, säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund. Foto: Carolina Wahlberg

– Den europeiska jordbrukspolitiken är viktig för hela Europa. Våra svenska ledamöter måste ta med sig perspektiven från den svenska jorden och skogen till Bryssel så att vi kan producera mat till fler och fortsätta vara motorn i den gröna omställningen i Sverige och Europa, säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Vinna majoritet

LRF skriver att valresultatet nu innebär att EPP kan välja om de ska samarbeta mot mitten eller mer mot högerkanten för att vinna majoritet.

– Redan den föregående mandatperioden var det svårt att hitta majoritet i flera frågor, inte minst frågor som rör jord- och skogsbruket. Nu måste parlamentet samlas för att fatta kloka beslut som säkerhetsställer en långsiktig och hållbar europeisk jordbrukspolitik som bygger robusta företag med kraft att investera i framtiden, säger Palle Borgström.

Minskat antal regler

Vad detta kommer få för konsekvenser för bönder i Sverige och Europa är ännu oklart. LRF skriver att flera Europaparlamentariker i EPP och längre höger ut hade inför valet lovat löften om att till exempel minska antalet regler inom främst miljöområdet.

Läs mer: Så gick det i EU-valet 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera