Väderstad presenterar kostnadsfritt verktyg för utsädesmängd

Väderstad har släppt en onlinekalkylator för utsädesmängd som gör det möjligt för lantbrukare att hitta rätt utsädesmängd för sin specifika gröda. Men även konvertera mellan utsädesmängd och utsädesantal.

 

Väderstads nya onlinekalkylator för beräkning av utsädesmängd finns för att hjälpa lantbrukare nå sina mål. Foto: Ausrine Öhrström


Kalkylatorn för utsädesmängd finns tillgänglig på Väderstads hemsida, men den kan också användas i fält på mobila enheter som telefon eller iPad. I kalkylatorn kan lantbrukare antingen rikta in sig på den faktiska utsädesgivan i kg/ha (utsädesvolym), eller mål sätta antal plantor per m2 (utsädesantal), skriver Väderstad i ett pressmeddelande.

I kalkylatorn finns nio vanliga grödor tillgängliga. Där är standardvärden redan ifyllda för vikt på tusen korn och grobarhet. Det går även att manuellt ange alla värden för specifika frön. Att ange värden för beräknade grobarhetsförluster och effekter på grobarheten på grund av faktorer som väder, förhållanden och skadedjur är också möjligt. Man behöver ange fältstorleken i hektar.

När all data angivits presenteras en beräknad utsädesmängd. Det går även att växla mellan det metriska och imperiska systemet.

– Vi tror att vår nya kalkylator för utsädesmängd kommer vara till nytta för många lantbrukare och hjälpa dem beräkna utsädesmängden de behöver för att nå sina mål på sina fält. Eftersom du kan ange all data manuellt, är det ett utmärkt verktyg för att hjälpa lantbrukare med alla typer av grödor och förhållanden, säger Gunnar Blackert, Vice President Drills, Product & Development på Väderstad.

Den nya kalkylatorn för utsädesmängd går att hitta här:  https://q.ja.se/iibCC

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera