I år får publiken vara med och rösta

Totalt 13 nya produkter har blivit nominerade till årets Elmia Lantbruk Innovation Award. I år kan den som vill vara med och rösta på sin favorit i nyinstiftade ”Folkets pris".

Prisutdelningen kommer äga rum den 17 oktober i samband med Elmia Lantbruk 2024. Bild: Elmia Lantbruk

En spenspray som förbättrar juverhälsan, patenterade tape-trådar och polyetenmaterial för balar som gör det möjligt att återvinna nät och sträckfilm och en dynamisk spårmaskin som gör spårläggningen vid sådd enklare, är tre av de totalt 13 produkterna som blivit nominerade till Elmia Lantbruk Innovation Award 2024. 

– Vi ser en bredd och variation bland årets bidrag med nomineringar från både från djursidan och maskinsidan som är intelligenta, ökar effektiviteten och underlättar lantbrukarens vardag. Samtliga produkter bidrar till att skapa ett konkurrenskraftigt lantbruk, säger Carolina Axelsson, mässansvarig för Elmia Lantbruk och juryns ordförande i ett pressmeddelande.

Prisutdelning under mässan

Juryn bedömer produkterna utifrån deras nyhetsvärde, miljöpåverkan, arbetsmiljö, produktkvalitet och djurvälfärd. Först i oktober avslöjas vilka produkter som nått upp till guld och silver. För guld krävs att produkten är ny på marknaden och att tekniken är principiellt ny för produktområdet. För silver krävs att produkten är intressant och sticker ut bland de nominerade bidragen, samt innebär en utveckling för det svenska lantbruket. Årets Elmia Lantbruk äger rum mellan den 16–18 oktober och prisutdelningen kommer äga rum den 17 oktober. I år har man även instiftat ett nytt pris ”Folkets pris” där lantbrukare kan rösta på sin favorit bland de nominerade bidragen. 

– Vi vill få lantbrukare att känna sig delaktiga. Nu får de möjlighet att ge en kort motivering om varför deras favoritbidrag bland de nominerade till Elmia Innovation Award borde få ”Folkets pris”. Det kan vara att innovationen löser en utmaning i verksamheten, ökar avkastningen, gör det effektivare, förenklar arbetsdagen eller är mer kostnadseffektiv. Vi ser fram emot att få höra lantbrukarnas åsikter, säger Charlotte Önnestedt, jurymedlem och initiativtagare till priset.

Här kan ni läsa vilka produkter som blivit nominerade!

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera