Debatt: Menlös gårdsförsäljning

Så har då Regeringen äntligen efter flera års förhalningar lagt fram förslag till gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Förslaget får ett löjets skimmer över sig och kommer naturligtvis inte att nämnvärt gynna alla små och hantverksmässiga  producenter av högkvalitativ sprit, vin och öl. 

Regeringens nya förslag om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är alltför restriktivt och kommer inte att gynna småproducenter, menar Dag Magnusson från Lundabryggeriet/Skånegårdar. Foto: Mostphotos

Försäljning tillåts endast vid studiebesök där verksamheten presenteras och kvantiteterna är mycket små. 0,7 liter sprit, 3 liter vin och öl. Det är 9 flaskor öl! Min fru och jag kan ta bil med släp till Köpenhamn och köpa 110 liter öl, 90 liter vin, 10 liter sprit eller 20 liter starkvin GÅNGER TVÅ, dvs 220  liter öl, 660 flaskor, 180 liter vin etc... 

Märk väl; inte eller utan och! Reser vi in från ett icke-EU-land kan var och en ta med sig 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl, dvs 48 flaskor öl. Denna kvantitet borde vara ett minimum som skulle kunna köpas hos lokal producent utan fingerad studiebesöksaktivitet som ju endast har ett nyhetsvärde en gång.

I Finland har man släppt fritt öl, vin och cider upp till 8.0 procent alkoholstyrka att säljas i livsmedelsbutiker och samtidigt behållit Alkos monopol.

Och varför är svenska politiker så oerhört måna om spritmonopolet? Det fungerar hyggligt men det har ändå ett oförtjänt gott rykte. Det har skapat korruptionsskandaler och flera tidigare anställda har genom tidigare kontakter lyckats sälja in sina importerade produkter och skapat välmående grossistföretag och blandningarna av lådvinerna är egenkomponerade och finns inte någon annanstans i världen.

Vi skulle lika gärna kunna släppa alkoholförsäljningen fri och ha vissa restriktioner kring den som t ex tider då försäljning ej får ske, åldersgräns, samma skatteregler etc. Det skulle öka mångfalden och skapa en för många lönsam upplevelseverksamhet.

Vårt lilla Lundabryggeriet har aldrig genererat vinst och de nya reglerna som vi har haft ett visst hopp till kommer inte att bidra till ökad lönsamhet. Sannolikt tvingas vi lägga ner en trevlig verksamhet och marknaden går miste om ett utmärkt gott öl!

Dag Magnusson

Lundabryggeriet/Skånegårdar

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera