Här ska Topigs Norsvin testa framtidens galtar

Topigs Norsvin har nu officiellt invigt sitt nya test- och forskningscenter Delta Norge, där modern teknik och datainsamling ska möjliggöra ännu snabbare genetiska framsteg. 

Bandet klipptes vid invigningen av Per Inge Egeland, styrelseordförande i Norsvin och Mark Tijssen, ordförande i Topigs Norsvins supervisory board. Foto: Topigs Norsvin

Nya Delta Norge är en av pusselbitarna som ingår i Topigs Norsvins strategiska plan som startade för åtta år sedan, i syfte att uppgradera bolagets avelsarbete. Här kommer 5 000 TN duroc- och Norsvin lantras-galtar testas per år, vilket är 2 000 fler än på nuvarande teststation.

Delta Norway ligger i Løtens kommun omkring 10 mil norr om Oslo. Den 13 juni invigdes anläggningen med ett öppet hus, med omkring 1 200 besökare. Foto: Topigs Norsvin

Topigs Norsvin skriver i ett pressmeddelande att nya Delta Norge förväntas öka de genetiska framstegen med tio procent, särskilt beträffande fodereffektivitet och daglig tillväxt. I förlängningen bidrar detta till klimatsmartare grisar och mindre miljöpåverkan från världens grisköttsproduktion.

Delta Norge har även kamerateknik och sensorer som gör det möjligt att observera grisarna och därmed selektera efter egenskaper som förbättrar djurens välbefinnande och sociala beteende.

De första djuren förväntas flytta in på nya Delta Norway i juli. Transporterna kommer skötas av särskilda lastbilar, där extra höga krav på smittskydd och djurvälfärd kan tillgodoses. Foto: Topigs Norsvin

Den nuvarande prövningsstationen kommer byggas om för inhysning av galtar för export. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera