Svenska Foder: Hälften så mycket överlagrat

Kvaliteten på utsädesskörden 2023 lämnade mycket övrigt att önska. Därför finns det mindre överlagrat från förra året, berättar Svenska Foders utsädeschef Niklas Ingvarsson. 

 

– De som har bestämt sig för att så i första halvan av september, de bör beställa hem en del av sitt utsäde överlagrat och vara medvetna om att det inte kommer finnas lika mycket som vanligt, säger Svenska Foders utsädeschef Niklas Ingvarsson.
foto: Svenska Foder

– Efter fjolårets lägre skördar och kvalitetsproblem så är tillgången på överlagrat utsäde mindre än vad den brukar vara. Så det kommer att sälja slut tidigare än normalt, säger Niklas Ingvarsson. 

Han berättar att det finns drygt hälften så mycket överlagrat som det brukar. 

– Men de partierna av överlagrat utsäde som vi har och har valt att gå vidare med, de håller en bra kvalitet. Vi har sagt att beställer man en överlagrad vara så ska man få en bra kvalitet. Så därför har vi begränsat mängden litegrann, vi tar inte partier som vi inte känner oss trygga med. 

Hur kommer det påverka era utsädesodlingar den här hösten?

– Vi har hyfsat bra grepp på läget. För vi visste ju redan när vi höstsådde att vi hade partier som vi skulle kassera. Så vi har lyckats anpassa våra arealer och öka på lite grann på en del håll för att till viss del kompensera för ett bortfall. Så därför finns det utsäde till alla om inget väldigt extremt händer. Men får vi en sen och låg skörd precis som förra hösten, då kommer det bli väldigt svårt att leverera utsäde i tid till alla lantbrukare. Så det är viktigt för oss att skörden kommer igång tidigt och att vi får en bra kvalitet. 

Niklas berättar att höstsäden i fält generellt ser bra ut. 

–Vi kommer följa väder­utvecklingen här framöver för att kunna räkna ut prognoser. Men även om vi får en skörd som är under normal så klarar vi oss. Det som ser mer oroväckande ut nu är den sena vårsådden i Sverige, de höga temperaturerna och torkan som har börjat redan. Så jag är mer orolig för att vårsådden kan bli mer spännande än vad vi önskar till nästa år.  

Hur påverkas priserna på höstutsädet?

– Utsädet i våras var väldigt dyrt, eftersom vi hade mycket högre produktionskostnad plus en stor import som var jättedyr. Men i dagsläget ligger inte priserna på höstutsäde på den nivån. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 15 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera