Lantmännen: ”Det är ett bra höstutsäde vi har med oss in i år”

Maria Norén är marknadschef för utsäde och frö hos Lantmännen. Enligt henne ser det bra ut i utsädeslagren inför höstsådden. 

 

– På vårutsädet hade vi en hel del sämre grobarheter. Det har vi inte alls sett på höstutsädessidan, utan där ligger analyserna på runt 95 procent. Vårutsädet låg kanske mer på 80-85 procent grobarhet, säger Maria Norén som är marknadschef för utsäde och frö hos Lantmännen. 
foto: Lantmännen


– Vi har väldigt bra tillgångar generellt sätt. Nu är det för tidigt att säga något om årets skörd såklart men vi har normalt väldigt mycket överlagrat. Och det har vi även i år från föregående års skörd, säger Maria Norén. 

Hur är grobarheten?

– Det som vi ser som extra positivt är att det generellt är bra grobarheter och bra kvalitet på det överlagrade. Så vi ser inte alls samma problematik som vi hade med vårutsädet som kom från skörd 2023. Utan det är ett bra höstutsäde vi har med oss in. Så det är väldigt positivt!

Enligt Maria säljer Lantmännen ungefär hälften – hälften när det gäller överlagrat kontra nytt höstutsäde. 

– Många ser värdet av att beställa hem höstutsäde i tid och ha det hemma. Man vet ju aldrig vad hösten har att erbjuda och det kan ju bli fördröjningar om det blir en sen skörd.

Hur viktigt är årets utsädesskörd för kommande höstsådd?

– Den är alltid viktig! Framförallt är den viktig för att vi också ska få överlagrat utsäde med oss till nästa år. Men i år är vi inte jättesårbara, skörden ska bli under halv för att vi ska brist på höstutsäde. Så den situationen har vi aldrig upplevt, och det hoppas vi att vi aldrig ska få uppleva, för allas skull. Vi har ju alltid mycket höstutsäde att tillgå. Och vi sparar hälften av det som skördas. I värsta fall så tar man lite av det som skulle sparas om det skulle bli något problem i höst. 

Vädret kan man som alla vet inte styra. 

– Regnar det konstant under skörden så riskerar man ju alltid att det blir problem med kvalitén i höst också. Men det hoppas vi slippa. 

Hur ser det ut på utsädesfälten?

– Det ser generellt bra ut! Det har varit gynnsamt väder nu; varmt och det har funnits fukt i marken, så det har växt på bra. Men det är ju sommarvädret som avgör hur skördarna blir. 

Har du något tips inför höstsådden?

– Att beställa sitt utsäde i tid, så man får de sorterna man vill ha. Och välj stabila sorter som går bra. Om man ska testa något nytt är det alltid en god idé att börja på en mindre del av arealen. Det är också bra att välja sorter som man har en bra avsalumöjlighet för. Man bör ha lite strategitänk kring vad man odlar, inte bara hur.  

Kommer fler köpa överlagrat utsäde för att säkra upp tror du?

– Hittills har vi haft en ganska normal försäljning, den har precis börjat. I många delar av landet har man haft ett sent vårbruk, så vi tror att försäljningen kommer öka när lantbrukarna börjar planera sin höstsådd. 

Maria hoppas att höstrapsarealen i år blir större än i fjol. 

– Vi vet att det finns ett väldigt stort intresse att så raps. Men förra året ställde ju vädret till det, så alla som planerade att höstså raps kunde inte så i önskad utsträckning eller ens så något alls. Så vi såg att arealerna minskade i höstas, men där förväntar vi oss en större areal igen om vädret är med oss i år.

När det kommer till höstrapsutsäde är det sällan brist.  

– Men det finns inte oändligt av alla sorter. Så om man har bestämt sig finns det ingen anledning att vänta. Att vara ute i god tid gör att man får fler möjligheter.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 16 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera