Satsning på proteinfabrik i Falkenberg avbryts

Svenska foodtech-bolaget Mycorena avbryter sin satsning på en ny fabrik för mykoprotein i Falkenberg. Man lyckades inte locka tillräckligt med kapital för satningen på köttsubstitut.

Svenska Mycorena avbryter sin storsatsning för produktion av köttsubstitut från svampprotein. I stället vill man utveckla produktionen från sin mindre anläggning i Göteborg. Foto: Mycorena

Mycorena, ett svenskt foodtech-företag inom mykoproteinsegmentet, det vill säga svampprotein, meddelar att de avbryter sitt projekt att bygga en stor produktionsanläggning i Sverige för att skala upp produktionen av svampprotein.

Bristande intresse för köttsubstitut

Orsaken till att satsningen avbryts anges vara att man inte har lyckats få investerare att satsa tillräckligt med kapital.

I sitt pressmedelande skriver man att försök att skaffa finansiering misslyckats på grund av bristande investerarintresse för kapitalintensiva projekt inom foodtech och avmattningen på marknaden för mykoprotein och andra köttsubstitut.

Ändrar affärsmodell

Den planerade fabriken skulle ha en total produktionskapacitet på upp till 100 000 ton i flera steg, med en initial kapacitet på 5 000 ton i slutet av 2023. Men på grund av minskad tillväxt på den växtbaserade marknaden och minskat investerarintresse, beslutade Mycorena att avbryta projektet.

Fokus kommer nu att ligga på kärnverksamheten vid deras demofacilitet i Göteborg.

– Vår storsatsning på en ny fabrik låg fel i tiden, säger Ramkumar Nair, grundare och VD för Mycorena. Investerare är tveksamma till de stora kapitalbehoven och den minskade försäljningen av köttsubstitut har också påverkat lönsamheten i projektet.

Mer kapital

Mycorena kommer nu att maximera produktionskapaciteten vid den befintliga demofaciliteten i Göteborg. Företaget har tidigare utvecklat en portfölj med över 30 produkter inom olika kategorier och planerar att rulla ut produkter med en kapacitet på upp till 500 ton under 2025.

För att kunna gå vidare med den krympta satsningen krävs dock ytterligare kapital från investerarna.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste