Han är metallurg ut i fingerspetsarna
Precision och innovation i Väderstads slitdelsfabrik i Överum - Del 3. Vi har intervjuat några av personerna som är delaktiga i arbetet framåt i produktionen på fabriken Väderstad Components AB. Och det är Anders Bäckström som leder arbetet i materiallabbet.
Yrket som metallurg innefattar tillverkning och bearbetning av stål. För honom har intresset för materialteknik varit en livslång passion.
– Jag valde att utbilda mig till bergsingenjör som det heter på pappret redan på gymnasiet. Efter det har jag doktorerat i materialvetenskap, berättar Anders.
På gymnasiet läste Anders en kurs i produktion och maskinteknik och lärde sig om järn-koldiagramet och värmebehandling av stål. Han gjorde även ett specialarbete om konduktiva polymerer. Det väckte hans intresse för materialteknik.
Under sin karriär har Anders forskat i hårdmetallsintring för skärande bearbetning och arbetat på universitet med material för snabbstelnade keramer, mikrokondensatorer och implantat för operationer. Hans intresse har alltid drivit honom att utforska nya områden inom materialtekniken.
Det låter lite nördigt, det är kanske inte så många som fastnar för en sån grej i gymnasiet?
– Det är de stora fördelarna med att vara vuxen. Det är inget problem att vara nördig längre. Och nä, jag var nog den enda i klassen som gjorde det, svarar Anders med glimten i ögat.
Hur hamnade du hos Väderstad Components i Överum?
– Jag såg en annons att det sökte folk. Det som slog mig var att man ville bygga ett labb, det var den stora grejen! Så jag har varit med och tagit fram allt det här. Det började med ett hårdhetsinstrument, men sedan dess har labben utvecklats till vad det är i dag.
Anders förklarar att hans roll innefattar utveckling, utredning och uppföljning.
– Mycket av mitt jobb handlar om hur vi gör bättre produkter, hur vi kan göra processerna enklare, smidigare och mer tillförlitliga. Vi tittar också på om materialet uppfyller alla krav och analyserar varför saker går sönder för att lära oss av det. I slutändan handlar det om att göra en bra produkt och fortsätta utvecklas.
Hur går arbetet till när ni analyser slitna delar från maskiner?
– Vi väger hur mycket vi nött bort från tallrikarna och jämför med andra sorter. Vi kan byta stål och se om det är bättre. Vi tittar i detalj på spetsarna och ser var de utsätts för mest påfrestning. Nästa version ska förhoppningsvis hålla längre och kanske vara lite lättare, vilket sparar bränsle när man kör.
När det kommer till konkurrenternas produkter, gör Anders noggranna analyser.
– Vi tittar exempelvis på vilket material de använt, mäter hårdhet, analyserar former och kollar hur hålen sitter.
Anders favoritslitdel är CrossCutter Disc.
– Att forma den i pressteget från en plåt vi skär ut i rätt form till att ”knyckla” till den så kontrollerat för att göra ett specifikt jobb är väldigt fascinerande, säger han och tillägger:
– Men även kombinationen av hårdmetall och stålspetsarna är intressant, eftersom min forskning handlade om hårdmetall sintring. När man löder ihop dem blir det jättestarkt och slittåligt.
Anders fascination för stål sträcker sig även till dess återanvändbarhet.
– Man kan återanvända stål hur många gånger som helst. Man smälter om det och justerar sammansättningen med värmebehandling för att få otroligt varierande egenskaper. Böjer du en spik blir det ett u, gör du samma på en borr spricker det. Att vi fortfarande forskar på stål på väldigt hög nivå än i dag är fascinerande. Järnåldern var för 1 300 år sedan, men ändå sitter forskare på världens universitet och lär sig mer om järn och stål.
Vad skulle du säga är roligast med jobbet?
– Omväxlingen, jag skulle tippa på att jag sitter halva tiden på kontoret och halva tiden i labbet. Sen är det enstaka besök hos leverantörer. Ibland har vi forskningssamarbeten och ibland är jag ute och klafsar på ett fält och skruvar slitdelar själv.
När Anders får frågan om han lär sig något nytt varje dag, svarar han med övertygelse.
– Oj, den dagen man inte lärt sig något, den är förkastad!