jul
23
2024

Metoder för effektivt ungdjursbete

Hur gör vi för att maximera tillväxten på bete? 

Anders och Anna Carlsson på Skogsgård arbetar med att utnyttja betets potential i största möjliga utsträckning, både i mjölkproduktionen och till ungdjuren. De har arbetat med betesstrategier i många år och hämtat inspiration från bland annat Irland och andra delar av världen där betet spelar en stor roll i produktionen. Denna kväll tittar vi närmare på metoder för att få ut det mesta av betet till ungdjuren. Vi kommer bland annat titta på fållindelning, vattenhantering, sortval och tidpunkt för att beta.

När: 23 juli 18.00 - 20.30

Var: Fäberga 202, 305 61 Harplinge (Vi kommer vara ute i fält på några av Anna och Anders betesmarker).

Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till dig som är lantbrukare, student eller rådgivare. Vid frågor kontakta Vid frågor kontakta emma.svensson@agrovast.se eller elvira.lund@agrovast.se.

Anmälan: senast 16 juli via www.gronamoten.se.

Agroväst Gröna Möten möjliggörs genom finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen, Region Halland, LRF, Nötkreatursstiftelsen, Sparbanksstiftelsen Lidköping, Sparbanksstiftelsen Skaraborg och Fyrbodals kommunalförbund.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Öppna dörren för framtiden

Krönika: Medelåldern på svenska bönder är hög. Nästan 40 procent av jordbruksföretagarna är över 65 år enligt siffror från SCB. Andelen äldre företagare ökar medan det totala antalet företagare minskar. Just här i norra Sverige blir det så tydligt när en bonde försvinner från en by för helt plötsligt kan det börja bli många mil mellan gårdarna. Antalet betande mular sjunker och vi står mer ensamma än någonsin, på flera sätt. Husen på gårdarna är lågt värderade, man väljer att bara stänga ladugårdsdörren när skulderna är betalda, bo kvar (eller ha kvar som ett sommarställe) och marken läggs i träda och putsas varje år. Den jordbrukspolitik som drivit den utveckling vi sett sista halvseklet, är en stor del av vad som står i vägen för framtidens möjligheter till en svensk livsmedelsproduktion.

 

Kommentera