Dansk foderproducent investerar i Argentina

DLG, danska lantmännen, investerar i argentinska sojabönor. Invsteringen görs för att säkra upp tillgången på sojamjöl från avskogningsfri odling. 

DLG säkrar upp tillgången på hållbart producerade söjabönor.
Foto: Erik Brink

Med en större tvåsiffrig miljoninvestering i det argentinska sojabruket Entre Ríos Crushing SA

(ERCSA) säkerställer DLG-koncernen en årlig import av upp till 200 000 ton sojabönor till den nordeuropeiska marknaden, som säkert odlas på områden fria från avskogning.

- Vi har under flera år framgångsrikt arbetat målmedvetet för att säkerställa en stabil tillgång på verifierad och avskogningsfri producerad soja utifrån principen om massbalans. Med delägarskapet i ERCSA tar vi nästa viktiga steg mot försörjningen av segregerad soja, där vi uppnår full transparens i värdekedjan från sojabonden i Argentina till leveransen ut till boskapsproducenterna på den nordeuropeiska marknadensäger group COO på DLG, Jesper Pagh, i ett pressmeddelande.

Begreppet massbalans innebär att certifierad soja blandas med konventionell i ett tidigt skede i värdekedjan, medan segregerad soja hålls åtskild genom hela värdekedjan. Sojabönorna som ERCSA kommer att bearbeta är också GMO-fria produkter. 

Ett nytt transatlantiskt partnerskap

Satsningen sker i ett strategiskt partnerskap med det argentinska jordbrukskooperativet, ACA, och är därmed också början på ett transatlantiskt samarbete mellan de två parterna. Ägandet av ERCSA är nu fördelat med DLG och ACA som huvudägare, medan bolaget bakom ERCSA är en minoritetsägare.

Harmoniserar med ny EU-lagstiftning

Från 1 januari 2025 träder en EU-förordning i kraft, där importörer ska dokumentera avskogningsfria värdekedjor.

- Även om vi har investerat massivt i andra proteinkällor som gräsraffinering och förädling av insekter, kommer vi också att importera soja i framtiden. Det är därför viktigt för oss att vi kan säkerställa en stabil tillgång på GMO-fri, segregerad soja för våra ägare och kunder. Detta är också ett viktigt steg för att möta ny EU-lagstiftning på området, säger Jesper Pagh. 

 

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 juli 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera