Brittiska bönder är öppna för labbodlat kött
En ny rapport från Royal Agricultural University (RAU) visar att brittiska bönder inte ser labbodlat kött som ett hot. Forskarna intervjuade över 80 bönder och fann att de flesta är öppna för alternativa köttprodukter.
Många brittiska bönder levererar redan till den industrin. Labbodlat kött behöver ingredienser som rapskaka, en restprodukt från rapsolja efter att oljan har pressats ut.
I kontrast har den amerikanska delstaten Florida och Italien redan förbjudit utvecklingen av labbodlat kött, med argumentet att det hotar traditionellt jordbruk. Men brittiska bönder som pratat med forskare från RAU betraktar det inte som ett hot utan ser det som en möjlighet, skriver BBC.
Ser möjligheter
– Det finns stor nyfikenhet bland bönderna om labbodlat kött. Många ser möjligheter att leverera ingredienser till industrin och kanske till och med ha produktionsenheter på sina gårdar säger Professor Tom MacMillan, som ledde studien, och tillägger:
– Den globala miljökostnaden för köttproduktion innebär att vi behöver minska och bredda utbudet av säkra, smakrika och prisvärda alternativ till traditionellt kött.
Syntetiska proteiner
Under många år har livsmedelsindustrin skapat imitationer av köttprodukter som burgare och korvar med texturerat protein från soja, ärtor och andra växter. Nu skapar forskare helt syntetiska proteiner i laboratorier. I Singapore finns redan en labbodlad kycklingprodukt till försäljning, och tester på nötkött och lamm pågår.
En av bönderna som deltog i studien är Dom Morris, som bor på sin familjs gård i Cotswolds. Han är medveten om att labbodlat kött kan få stora konsekvenser för gårdar, men ser även möjligheter.
– Mycket av spannmålen som vi odlar går till djurfoder. Och vi skulle även vilja använda en del av vår åkermark för ny djuruppfödning, så detta kan ha djupgående konsekvenser för blandade familjejordbruk som vårt, säger Morris.
En inkomstkälla
Trots detta är det överraskande att vissa bönder överväger att bjuda in producenter av labbodlat kött till sina gårdar. Och bönder som Dom Morris undersöker möjligheten att sälja biprodukter från gården och omvandla avfall till en inkomstkälla.
– Vi skulle gärna producera det här på vår gård. Alla vill veta var deras mat kommer ifrån, så varför inte, säger Dom Morris.
Långsiktig risk
Professor MacMillan förklarar att hotet med labbodlat kött mot jordbruket är långt ifrån akut, om det ens existerar.
– Människor kommer att fortsätta äta kött, och djur kommer att finnas på gårdar som denna under resten av mitt liv och långt därefter. Det är en långsiktig risk, säger han.