Framtidens lärande
Krönika: Sommaren börjar gå mot sitt slut och jag har haft nöjet att tillbringa stora delar av den på gården i Halland. Miljöombytet ger alltid energi och extra mycket när skördeperioden sätter i gång. Även om marken är utarrenderad, så gläds jag åt att följa arrendatorns och övriga aktiva lantbrukares effektiva skördearbete och få resonera kring årets förutsättningar och avkastning. Men man behöver även hämta inspiration från andra områden och personer inför stundande höstmörker.
Varje år har jag som ambition att lyssna på sommarpratarna. Det brukar gå så där. Men ibland händer det och då blir det ofta med intressanta personer som lyckats nå de mål de satt upp. Det är spännande att höra hur en stark vilja att gå i en viss riktning bidrar till framgång, men också hur slumpen ibland bidragit. Kan det vara så att motivationen och slumpen jobbar tillsammans?
Lars Strannegård är rektor på Handelshögskolan och hans sommarprat var det som väckte mest tankar. Vad blir svenska lärosätens uppgift när all information finns tillgänglig en knapptryckning bort med hjälp av AI? Hur ska till exempel SLU attrahera studenter och vad blir universitetets löfte till studenterna som väljer den gröna näringens område? Strannegård pratar om att erbjuda bildning snarare än utbildning och att det ska uppnås inom samlingsbegreppet FREE. Det innebär att studenterna ska kunna granska fakta kritiskt och reflektera över konsekvenser för andra utifrån deras agerande och beslut. Genom att visa empati får de en fördel gentemot AI och kan dra nytta av detta i sitt entreprenörskap för att driva utvecklingen framåt. Oavsett om det är en organisation eller universitet finns det en poäng i att skapa ett tydligt kortfattat budskap som förklarar uppdraget. Då kan alla vid varje givet tillfälle förklara meningen med verksamheten och man har något att samlas kring. Det ger en trygghet för anställda när man enkelt kan förklara sitt uppdrag för omgivningen.
Näringsliv och universitet har intresse av att samverka för att möta framtida utmaningar. Partnerskap Alnarp är ett lyckat exempel på hur man kan knyta samman näringsliv och utbildning, inte minst som input för tillämpad forskning. Handelsbanken har sedan 60-talet genom sina stiftelser stöttat forskning inom ekonomi. Under 2023 delades 215 miljoner ut till stöd för forskning och utbildning, bland annat till en professur på Handelshögskolan. Näringslivets bidrag till spridning av kunskap och utbildning skapar engagemang på olika nivåer inom både företag och universitet. Det gynnar i längden båda parter och samhället generellt.
Rolf Åttingsberg
Handelsbanken